Meclis Başkanlık Divanı’nın Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki toplantısında basın yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. CHP’li üye Malik Ecder Özdemir ve HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in muhalefet ettiği yeni uygulama AKP’nin çoğunluk oylarıyla kabul edildi. Buna göre artık basın mensuplarının davranış ve eylemleri Meclis kampusune alınmaları konusunda etkili olacak.

Yeni yönetmelik değişikliğinin “denetim”le ilgili bölümüne, “TBMM’nin güvenliğini ve saygınlığını ihlal edici eylem ve davranışta bulunan basın ve yayın mensubunun parlamento muhabiri kartıyla ilgili idare amirine iptal edilir.

İptal gerekçesi ilgiliye ve kuruluşuna bildirilir. Kartı iptal edilen parlamento muhabiri iptal sürecince TBMM yerleşkesinde basın ve yayın faaliyeti yürütemez.

Geçici basın kartı ve geçici basın özel kartı verilen basın ve yayın mensupları da kart iptalinin dışında bu madde hükümlerine tabidir. Kurul kararları ile ilgili duyurular ve yazılar kurul başkanının imzasıyla ilgili yerlere gönderilir.

Bu yönetmeliğin ilgili hükümlerinin ve kurul tarafından alınacak ilgili kararların uygulanmasında güvenlik yönetmeliği hükümleri de dikkate alınarak TBMM koruma Daire Başkanlığı ile işbirliği yapılır” hükmü getirildi.

ÖNERİ AKP'Lİ ÜYEDEN GELDİ

Basın yönetmeliği değişikliği AKP’li İdare Amiri Ömer Faruk Öz tarafından getirildi. Yönetmelikte değişikliğe gidilmesine Meclis’te faaliyetleri izlemelerini sağlayan parlamento kartları iptal edilenlerin TBMM’ye gelmelerini engellemeyi amaçlıyor. Daha önce Kanaltürk ve Todays Zaman muhabirlerinin kartları iptal edilmişti.
 
Editör: TE Bilişim