Batı dünyasının yaptırım uyguladığı Rusya, piyasaya müdahale etmeye başladı. Rusya'yı dar boğaza sokan süreç, siyasi endişelerden doğdu. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya müdahale edince Batı'yı karşısında buldu. ABD başta olmak üzere Almanya ve İngiltere, Rusya'yı uyardı. Putin ise geri adım atmadı. Rusya'ya ekonomik baskı start aldı. Önceki gün rekor kıran dolar, dün ise 2.3380 liradan kapandı. Rusya para birimi ruble ise yüzde 50 değer kaybetti. Dolar-ruble kuru 80 seviyesinin üstüne çıktı. Petrol ise 59 doların altına düştü. Rusya borsası çöktü.

7 MİLYAR DOLARLIK ÖNLEM

Piyasada yaşanan çalkantının ardından Rusya harekete geçti. Maliye Bakanlığı, rublede yaşanan değer farkını indirmek için piyasaya müdahale etti. Rusya Merkez Bankası, piyasaya yaklaşık 7 milyar dolar sürdü. Müdahalenin ardından ruble, dolar karşısında yüzde 5'in üzerinde değer kazanarak kur 64.37 seviyesine indi. Ancak kayıp durdurulamadı. Rusya, rublenin dolar ve euro karşısında değer kaybetmesiyle başlayan sarsıntının önüne geçmek için önlem paketi hazırladı. Rusya ayrıca yaptırım kararı alan ABD'ye operasyon kararı aldı. Moskova'da bulunan Amerikan şirketleri denetim altına alındı.

DAHA AĞIR BASKILAR YOLDA

Kırım'ı işgalinin ardından ABD'nin ekonomik müdahalesi sonucu zor günler yaşayan Rusya'yı daha zor günlerin beklediği ortaya çıktı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkanı Barack Obama'nın hafta sonuna kadar Rusya'ya daha sert yaptırımlar getiren ve Ukrayna'ya silah ve diğer tür yardımları içeren tasarıyı imzalayacağını açıkladı.

UKRAYNA TELEFONU

Petrol satarak bütçesini güçlendiren Rusya, dün telefon trafiği yaşadı. Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile Ukrayna'daki görüşmelerle ilgili telefon görüşmesi yaptı. Kremlin Sarayı, görüşmelerde Ukrayna'nın doğu bölgelerinde sürekli ateşkes konusunun ele alındığını açıkladı.

APPLE, RUSYA'DAKİ SATIŞLARINI DURDURDU

Teknoloji devi Apple, Rusya'daki mağazasını, rubledeki 'dalgalanma' nedeniyle geçici olarak kapattı. Şirket, rubledeki değer kaybına ürün fiyatını artırarak yanıt vermeye çalışmıştı.
KAYNAK: TAKVİM
Editör: TE Bilişim