Askeri harcamalar, geçen yıl ABD ve Batı Avrupa ülkelerinde azalırken, Asya, Okyanusya, Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Afrika'da arttı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2014 yılında yapılan askeri harcamalarla ilgili raporunu açıkladı. Buna göre, küresel bazda geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 0,4 düşüşle 1,8 trilyon dolarlık askeri harcama yapıldı. Savunma bütçeleri, Kuzey Amerika'da yüzde 6,4, Güney Amerika'da yüzde 1,3 azalırken, Avrupa'da yüzde 0,6, Afrika'da yüzde 5,9, Orta Doğu'da yüzde 5,2, Asya ve Okyanusya'da yüzde 5 ve Orta Amerika'da yüzde 9,1 artış gösterdi.

ABD, bütçeden askeri harcamalar için ayırdığı ödenekte yüzde 6,5 kısıntıya gitmesine rağmen 2014'te 610 milyar dolarla bu alandaki harcamaların üçte birini gerçekleştirdi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'in, askeri harcamaları ise yüzde 9,7 artarak 216 milyar dolara ulaştı. Rusya'nın geçen yıl söz konusu harcamalarını yüzde 8,1 artırarak 84,5 milyar dolara çıkardığına yer verilen rapora göre, petrol fiyatlarının düşük seyretmesine ve ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıya rağmen, Rusya'nın askeri harcamalar için ayırdığı bütçe 2015'te geçen yıla göre yüzde 15 arttı.

TÜRKİYE 15’İNCİ SIRADA
Son günlerde Yemen'e karşı yapılan hava operasyonunda başı çeken Suudi Arabistan'ın geçen yıl askeri harcaması yüzde 17 artarak 81 milyar dolara ulaştı. Dünyanın en büyük ham petrol üreticisi ve ihracatçısı olan ülke, Rusya'ya yaklaşan askeri harcamasıyla geçen yıl bu alanda en fazla artış kaydeden ülke oldu. Fransa'nın askeri harcamaları 2014'te yüzde 3,2 düşüşle 62,3 milyar dolara geriledi. SIPRI'nın verilerine göre, geçen yıl askeri harcamalarda ön sıralarda yer alan diğer ülkeler, 60,5 milyar dolarla İngiltere, 50 milyar dolarla Hindistan, 46,5 milyar dolarla Almanya (tahmini) olurken, Türkiye 22,6 milyar dolarlık askeri harcamasıyla 15. sırada yer aldı.

Editör: TE Bilişim