İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Üniversitesi'ndeki olayla ilgili, "Gerek ambulansların sevk idaresi, gerekse emniyet kuvvetlerimizin öncesi, sonrası ve olay yerine intikali sırasında Herhangi bir gecikmesi yok" dedi.


 İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Üniversitesinde (EÜ) dün yaşanan olayla ilgili, "Gerek ambulansların sevk idaresi ve gelişinde gerekse emniyet kuvvetlerimizin öncesi, sonrası ve olay yerine intikali sırasında Herhangi bir gecikmesi yok" dedi.

Olayda hayatını kaybeden gence Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı dileyen Vali Toprak, AA muhabirine, olayın başlangıcının 18 Şubat'ta iki öğrenci grubu arasında bir sınıftaki tartışmaya dayandığını, 19'unda tartışmanın koridorlara yansıdığını, üniversite yönetimi ve güvenlik sorumluları ile emniyet güçlerinin husumetin sona erdirilmesine yönelik çabalarına karşın 20'sinde karşılıklı saldırının meydana geldiğini anlattı.

Toprak, Saat 16.50'de meydana gelen olayın, 2 Dakika içinde karşılıklı çatışma şeklinde başlayıp bittiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Ambulans komuta merkezine ilk çağrı 16.56'da geliyor. 2 dakikalık hazırlık devresiyle 16.59'da çıkan Ambulans, 17.03'te teslim edilen yaralıyı alıp 17.12'de hastaneye giriş yapıyor. Diğer ambulanslar da 17.15'te varıyor. Hayatını kaybeden gence, 3 dakika ambulans önünde ilk müdahalesi yapılıp, 17.25'te acilden giriş yapılıyor."


Gecikme yok

Üniversitenin özel güvenlik yönetiminin ihbarı üzerine Bornova İlçe Emniyet Müdürü ile üniversitedeki istihbarat ve terörle mücadele kuvvetlerinin hızlı şekilde olay yerine intikal ettiğini vurgulayan Toprak, "Kampüs kapısında bekleyen çevik kuvvet ekipleri de yaya olarak gittikleri olay yerine saat 17.15'te intikal etti. Gerek ambulansların sevk idaresi ve gelişinde gerekse emniyet kuvvetlerimizin öncesi, sonrası ve olay yerine intikali sırasında herhangi gecikmesi yok. Herhangi güvenlik zafiyeti yok" diye konuştu.
Toprak, olayda yaralanan 4 kişinin ambulansla, durumu hafif olan 7'sinin ise kendi imkanlarıyla hastaneye gittiğini, olayla ilgili biri hastanede, 7 kişinin gözaltına alındığını kaydederek, güvenlik kamerası kayıtlarının incelenmesiyle de olayın emniyet açısından net şekilde gözüktüğünü ancak kesin sonucun, adli soruşturmayla alınacağını aktardı.
Olayın gerçekleşmesinden şu ana kadar heyecan yüksek olsa da tarafların, sükunet içinde davrandığına dikkati çeken Toprak, şunları söyledi:
"Olayın oluş saatinden şu ana kadar, ailemiz dahil olmak üzere, her tarafın göstermiş olduğu metanet, sabır ve sükunetleri için teşekkür ediyorum. Ortaya çıkabilecek terör, Anarşi ortamının, hiçbirimize fayda getirmeyeceğini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Olayların çözümünü, hem güvenlik kuvvetleri hem adli makamlara bırakmak gerekiyor. Bu konuda bir kez daha itidal çağrısında bulunuyorum. Emniyetimiz, üniversite yönetimi ve güvenliğinin koordinasyonuyla oluşabilecek olaylarla ilgili tedbirli ve önleyici çalışmalarına devam edecektir. Kişilerin hak hukuk adına çatışma ortamına girmesi, yanlış olur."


"Olay yerindeki beyaz araç yaralıyı almadı" iddiası

Vali Toprak, "hayatını kaybeden gencin, yaralı halde dururken beyaz renkli polis arabasınca alınmadığı" iddiasına ilişkin, şunları kaydetti:
"Çok net ifade edebiliriz ki ambulans gidinceye kadar olay yerinde emniyete ait ne resmi ne sivil araç bulunmamaktadır. Çevik kuvvet ve diğer ekipler, olay yerine yaya gidiyor. Beyaz aracın, Bornova Ülkü Ocaklarının aracı olduğu anlaşılıyor. O araca vefat eden gencin alınması noktasında ise (Ambulanslar geldi, alınmasına gerek yok) diye yönlendirme olmuş."


Herkesi sağduyulu davranmaya davet

Ege Üniversitesi Senatosu'ndan yapılan açıklamada da, başlangıçta öğrenci anlaşmazlığı şeklinde ortaya çıkan olayın, giderek çatışmaya döndüğü belirtildi.
Tüm güvenlik önlemlerine rağmen öğrencilerin birbirini yaralamasıyla sonuçlanan çatışmada, Sağlık Bakanlığı ambulanslarının yaralıları hastanelere zamanında yetiştirse de ağır yaralı bir öğrencinin tüm çabalara rağmen kurtarılamadığının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ulusumuzun geleceği olan ve yaşamın en dinamik yıllarında yükseköğrenimlerine devam eden genç insanların böylesine zarar görmesi ve kaybedilmesi, toplumun tüm kesimleri gibi üniversitemizi de derin üzüntüye boğmuştur. Yaşam hakkını en temel insan hakkı olarak gören senatomuz, Ege Üniversitesi'nin adının hiç arzulanmayan bu tür olaylarla birlikte anılmasından ötürü, ayrıca üzgündür. Bilimsel bilginin öğretimini ve şiddet içermeyen her düşüncenin demokratik ortamda ifade edilmesini temel ilke olarak benimseyen üniversitemiz, kuşkusuz huzur ortamı içinde yoluna devam edecektir. Her türlü şiddeti reddeden senatomuz, en değerli varlıklarımız olan öğrencilerimizi ve herkesi, sağduyulu davranmaya davet eder." 
Editör: TE Bilişim