Katar başta olmak üzere çok sayıda Körfez ve Ortadoğu ülkelerinden Türkiye'ye yönelik büyük miktarda sermaye akışı başladı. Rusya'dan kaçan bazı fonların da adres olarak yönünü Türkiye'ye çevirdiği ifade ediliyor.


RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE KAÇIYORLAR
Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) geçen ay Katar Finansal Piyasalar Otoritesi (QFMA) ile yaptığı ikili anlaşmayı değerlendiren SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, fon girişine olumlu katkısı olacağını tahmin ettiklerini söyledi.


YENİ ANLAŞMALAR YOLDA
Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre İkili anlaşma imzalanacak başka ülkelerin de bulunduğunu belirten Ertaş “Önümüzdeki dönemde bölge ülkelerinin bono ve kira sertifikası ihraçlarını da Türkiye'de yapması yönünde çalışmalarımız var” dedi.
Yabancı yatırımcının Türkiye ekonomisine daha pozitif baktığına dikkat çeken Ertaş “Bunun pek çok sebebi bulunmakladır. Ülkemizde, ekonomide ve siyasi alanda sağlanan uzun dönemli istikrar, küresel yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmasını teşvik eden öncelikli alanlardır. Bununla birlikte cari açık ve cari açığın finansmanında görülen pozitif gelişme Türkiye'ye olan ilginin artışını hızlandırmıştır” dedi. Türkiye'de cari açığın yüksek seyretmesinin en önemli sebebinin artan enerji ihtiyacı olduğunu belirten Ertaş “Geldiğimiz noktada ise petrol fiyatının düşmesiyle önümüzdeki dönemde cari açık ve enflasyon konusunda önemli bir avantaja sahip olacağımızı gösteriyor” dedi.


2.3 MİLYAR DOLAR GİRİŞ YAPTI
Yazı sakin bir şekilde geçiren hisse senedi piyasalarına ekim ve kasım aylarında sırasıyla net 583 ve 627 milyon dolarlık yabancı yatırımcı girişi olduğuna dikkat çeken SPK Başkanı , yılbaşından bu yana hisse senedi piyasasına net 2.3 milyar dolarlık yabancı yatırımcı girişi olduğunu söyledi.
Editör: TE Bilişim