Sağlıklı bir kalp için püf noktalarından biri de sağlıklı yiyecekler tüketmektir. Prof. Dr. Sönmez, kalp sağlığı için balık, arpa, muz, yağsız süt ürünleri, sarımsak ve pancarın mutlaka tüketilmesi gerektiğini söylüyor.<br /> Sağlıksız bir beslenme şekli uzun vadede kalp damarlarını tahrip etmekte, kolesterol ve kan yağları değerlerinin artmasına neden olarak, kalp hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.<br /> <br /> Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp dostu besinleri anlattı.<br /> Balık: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı, hamsi gibi yağlı ve derin su balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor.<br /> Yağsız süt ve süt ürünleri: Yağsız süt ve yoğurt gibi mandıra ürünleri yüksek kaliteli protein, kalsiyum, B vitamini, mineral ve düşük miktarda yağ içeriyor.<br /> Kuşkonmaz: Düşük kalorili bir gıdadır ve B6 vitamini, folik asit, C vitamini, keratin ve çeşitli lifler içerir. 1 kase haşlanmış kuşkonmaz vücudun günlük B vitamini ihtiyacının yüzde 66’sını karşılar.<br /> Arpa: Karbonhidrat deposu arpa, B6 vitamini, demir, çinko içerir. Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.<br /> Muz: Potasyum içeriği nedeniyle bir mineral deposudur. Yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü<br /> düşürür.<br /> Pancar: Zengin bir potasyum ve folik asit kaynağıdır. Çok düşük kalorilidir. Sebzeler arasında en fazla doğal şeker içerenidir.<br /> Sarımsak: İçinde bulunan besin öğelerinden dolayı damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek kroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Her gün 1 diş sarımsak yenilebilir.