Organ Bağışı Haftası dolayısıyla düzenlenen toplantıda Kars’ta 94 hastanın böbrek beklediği ortaya çıktı.
Kars Devlet Hastanesi Hastanesi Yöneticisi Odası’nda Organ Bağışı Haftası münasebetiyle bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya, Kars Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Atıf Deniz, Kars Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi Uz. Dr. Vahap Uğurlu ve Kars İl Müftüsü Mehmet Genç ve hastane parsoneli katıldı.
Kars Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Atıf Deniz, hayatiyeti bitik bir insanın organlarını bağışlaması ve ona hayatiyet vermesini önemle arzuladıklarını söyledi.
Dr. Deniz, “Biz kendi hastanemizi düşünürsek, 95 tane hemodiyalize giren, 3-4 saatini orada harcayan hastalarımız var. Geçen sene iki beyin ölümü gerçekleşmiş ama ikisinin de organ bağışı yapılması hasta yakınları tarafından kabul edilmemiş. Bu duyarlılığı toplumda oluşturmamız gerekiyor. Tabii ki bunun dini inanç boyutu var. Kars’ın nüfusu açısından iki beyin ölümü gerçekleşmiş, ikisi de bunu kabul etmiyor. Çok az durumda. Bizim bunu çok üst düzeylere çıkarmamız lazım. 95 kişi bunu bekliyor. Bu haftaları bütün yıla yaymak lazım. Kars’taki diğer kurumlarla neler yapabiliriz konusunu konuşmamız lazım. Bu konu hakkında kurumlarımızla birlikte paneller düzenleyebiliriz. Tabi sağlık konusunda işleri bilen sağlıkçılar olarak bu konunun üzerinde bizler ne kadar duruyoruz. Özellikli olarak doktorlarımızı, hastane çalışanlarımızı, sağlığın ne kadar önemli olduğunu bilen bizler ne derece bunun yanında duruyoruz. Sağlık kurumundan başlayarak Kars’taki tüm kurumlara yaymak gerekiyor. İnşallah bu bir başlangıç olsun. Gelecekte bunu çok üst düzeylere taşırız. Organ Bağışı Haftamız hayırlı olsun” dedi.
Kars Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi Uz. Dr. Vahap Uğurlu ise, Kars ili sınırlarında 95 hemodiyaliz hastası varlığının, organ yetmezliği konusunda Kars’ın çok masum olmadığını gösterdiğini ifade etti.
Karslı vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda daha çok bilinçlendirilmesi için hastane bünyesinde ’Organ Bağış Polikliniği’ ve danışma hattı oluşturma çalışmalarında sona gelindiğini belirten Uz. Dr. Uğurlu, “Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz.Dr.Esengül Peynir Başaran ve Hemşire Damla Gökdeniz koordinasyonunda polikliniğinin en kısa sürede hizmete açılacağını kaydetti.
Uz. Dr. Uğurlu, Kars’ta organ bağışı için başvurular hastaneye yapıldığını, organ bağışında bulunabilmek için organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamanın yeterli olduğuna dikkat çekti.
Toplantıda daha sonra söz alan Kars İl Müftüsü Mehmet Genç’te, şunları söyledi:
“Yüce rabbim bu organ bağış haftasını öncelikle yöremize, yurdumuza hayırlara vesile olmasını nasip etsin. Allah hepimize, bütün din kardeşlerimize, bütün insanlarımıza bu şuuru nasip eylesin. Zira bizim tabi ki en çok burada çekingeler hep dini açıdan ele alınıyor. Kişi öldüğü zaman mezara konulacak? İşte nasıl gidecek? Eksik uzuvla gidecek? Eksik uzuvla giderse ne olacak? İşte orada kabir suali sorulacak, orada kör mü olacak? Azası noksan mı olacak? Böyle insanların uhrevi yönünü kurcalayan sorular var. Ama şu bir gerçek ki, İslam dini insan hayatına önem veren bir dindir. Yani zaruret halinde haramın bile meşru olması, insan hayatını devam ettirebilecek kadar meşru kılınması bunu gösteriyor. Bir ayeti kelimede zorunlu olduğu zaman insan hayatını devam ettirmek durumunda haram olan şey bir de yenilebiliyor ve içilebiliyor. Bu tabi ki doyulabilecek şekilde değil, insanın hayatını devam ettirebilecek şekildedir. Şimdi organ naklinde de aynı durum söz konusudur. Organ nakli, hiç şüphe yok ki bir insan hayatını kurtarmaktır, insan hayatına hayat katmaktır. Dolayısıyla bir cana sadaka vermektir. Yani insan hayatının canlı bir örnek olarak sadaka bağışıdır.”
Kars’ta Organ Bağışı Haftası dolayısıyla düzenlenen toplantıda, 95 böbrek hastasının organ beklediği ortaya çıktı.
Kaynak: iha