Kadıköy'ün tarihi semtlerindeki bazı binaların duvarı, sanat eserine dönüştürülüyor. Büyük, boş ve ürkütücü gözüken sağır bina cepheleri, sokak sanatçılarının çalışmalarıyla resim tuvalini andırıyor. Mural-İst Festivali kapsamında yurt dışından gelen sokak sanatçıları, binaların cephelerini boyalarıyla canlandırarak sanatı sokağa taşıyor.

Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle bu yıl dördüncüsü yapılan Mural-İst Festivali kapsamında onlarca binanın duvarları birer sanat eserine dönüştürüldü. 4 yıl süren projede 25 yabancı, 7 yerli grafiti sanatçısı hünerlerini sergiledi. Sanatçılar 30'a yakın dış bina cephesinine devasa resimler yaptı. Kadıköy Belediyesi'nin resmi hizmet binasının 3 duvarı da resimlerle süslendi.

SANAT SOKAĞA TAŞINDI

Kadıköy'ün Yeldeğirmeni, Rasim Paşa, Osmanağa ve Moda gibi tarihi mahallelerindeki binaların dış cepheleri adeta sanat eserlerine dönüştürüldü. Tarihi binaların bulunduğu Yeldeğirmeni'ndeki bina duvarları devasa resimlerle süslendi. Tarihi Talimhane Sokak'taki bazı duvarlar ilginç tasarımlarla birer tabloya dönüştürüldü. Büyük ilgi gören duvar boyamaları (Mural sanatı), birbirinden ilginç desenleriyle gri ve soğuk duvarlara hayat verdi. Dünyaca ünlü duvar boyama sanatçılarının özel tasarımları yerli ve yabancı sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

SOKAKLAR CANLANDI

Her gün onlarca kişi özgün çalışmaları görmek için Kadıköy'e geliyor. Sokakları grafiti, resim ve duvar boyama sanatının güzel örnekleriyle dolu olan Yeldeğirmeni'ndeki vatandaşlar da memnun.

Bina duvarlarının resimlerle süslenmesinden sonra mahallenin canlandığını belirten Enver Kaçak, "Resimler yapıldıktan sonra Yeldeğirmeni'ne ilgi arttı. Hergün çok sayıda yerli ve yabancı turist buraya geliyor. Sokaklarımız canlandı. İnsanlar resimleri görmek istiyor" dedi. Mahallede kafe işleten Emrah Uysal ise "Kadıköy Bölgesine ciddi bir renk kattı. Daha önce burası yeldeğirmenleriyle ve fırınlarıyla biliniyordu. Şu sıralar sanatsal aktiviteler daha yoğunlaştı. Ziyaretçi akınına uğruyor. Buraya hem Kadıköy çevresinden hem de yabancı ziyaretçi büyük ilgi gösteriyor" diye konuştu. Emekli öğretmen olan ve resim atölyesi bulunan Taner Akçe, "Yeldeğirmeni'ni cazip hale getirdi. Bilhassa yabancılar ve gençler geliyor. Burada kafeler açıldı. Böyle olunca gençler ve yabancılar çoğaldı. Bu resimlerde canlılık getirdi. Buralar hareketlendi." diyerek memnuniyetini dile getirdi.
Kaynak: cha