İstanbul’da önceki gece Gayrettepe Point Otel’de Babıali Toplantıları’na katıp, bir grup işadamı, bilim insanı ve gazeteci önünde açıklamalar yapan Arınç, önümüzdeki seçimleri ve HDP’yi değerlendirdi.

KORKUYORUZ!

 “Sayın Cumhurbaşkanı halktan 400 vekil istiyor, ben 399’a razıyım ancak son durum farklı bir tablo gündeme getirebilir. Ben Selahaattin Demirtaş’ın bir proje olduğunu daha önce söylemiştim. HDP’nin yüzde 12 alması ihtimal dahilinde. Eğer böyle olursa, HDP bugüne kadar CHP ve MHP’nin yapamadığını yapmış olur, Ak Parti, umduğu vekil sayısının altında kalabilir. Bugüne kadar 330’ların altına hiç inmedik, bu durumda bu sayının altında kalmış olabiliriz. Bu da yıpranmamıza yol açabilir. korkuyoruz. halen HDP anketlerde yüzde 9 gözüküyor. Ancak Aleviler HDP’yi tercih edeceklerini söylüyorlar. Bu da ciddi bir katılım sağlar HDP’ye. Demirtaş projesinin temeli budur, bence bu gerçekleşmez ama bir ihtimaldir.”

 ‘SEÇİM SONUÇLARI ÖNEMLİ' 

“Yeni anayasa yapabilecek güce gelirsek, bunun içerisine de bu hükümet modelini koymak mecburiyetindeyiz. Düşüncelerimiz, projelerimiz var ama Sayın Cumhurbaşkanımız gibi doğrudan başkanlık sistemi, Türk tipi başkanlık sistemi, bunların hepsinin tartışılabileceğini ama gerçekleştirilmesi için seçimlerden sonraki gücümüzü görmek gerektiğini düşünüyoruz.”

'TÜRK TİPİ OLMAZ'

“Check-balansta başkan bütün yetkilerini kullanırken, bazen bunların kongreden geçmesi de gerekebilir. Oralarda da anayasa mahkemeleri bazı yetkiler konusunda anayasal denetim yapabilir. Yapacağımız işin alaturka olmaması lazım, alafranga olması lazım. Alafrangadan kastım, yani Batı’yı motamot taklit etmek vesaire değil, bu sistemler hangi ülkede başarıyla yürüyorsa sistemi birbirinden koparmamak lazım.”

“Şimdi şöyle bir çelişkiden bahsedilebilir; ‘Halkın yüzde 52 oyunu birinci turda almış bir cumhurbaşkanı var. Adeta ilan edilmemiş bir başkanlık gibidir.’ İyi ama, Anayasa’da yazılı olan 102, 103, 104. maddelerinde cumhurbaşkanına tanınan yetkiler Meclis’ten seçilen cumhurbaşkanının yetkilerinin aynısı… Seçilme modeli değişti ama yetkiler konusunda değişiklik olmadı.”

'YETKİLERİ BAŞKAN GİBİ KULLANIYOR'

"Bugün cumhurbaşkanının geçmişten bu yana, yani 82 Anayasası var olduğu müddetçe yargıya ait yetkileri var, yürütmeye ait yetkileri var ve yasamaya ait yetkileri var. Pek çok atamalar yapabiliyor, pek çok kararlar da alabiliyor. ‘Bu yetkiler varken sen bu başkanlık sistemini düşünemezsin’ demek -eğer bu bir çelişkiyse- bu çelişkinin sorumlusu biz değiliz. Anayasa’ya göre seçilen, Anayasa’da var olan yetkileri de bir başkan gibi kullanmaya çalışan, ‘ben farklı bir cumhurbaşkanı olacağım’ diyen birisi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda oturuyor.”

 

Editör: TE Bilişim