Rahatsızlık seçim beyannamesinin hazırlıkları aşamasında daha da belirginleşti. Saray danışmanları, seçim beyannamesinde başkanlık sisteminin net olarak yer almasını isterken, AKP ve Başbakanlık ise buna sıcak bakmıyor.

Bunun üzerine başkanlık sisteminin dolaylı olarak beyannamede yer alması kararlaştırıldı. Öte yandan hükümetin yanı sıra milletvekillerin de başkanlık sistemine sahip çıkmaması Başkent’te ayrı bir kriz konusu oldu.

AKP içinden pek çok siyasetçinin bu konuda suskun kalması dikkat çekiyor. AKP grubunda 10 milletvekilinden sadece birisi başkanlık sistemine sıcak bakıyor.

Meclis’te 312 milletvekili ile temsil edilen AKP grubu içinde yaklaşık 30-40 kişi dışında başkanlık sistemini dillendiren veya savunan yok.

Özellikle üç dönemdir AKP’den milletvekili olarak Meclis’e giren isimler Erdoğan’ın istediği başkanlık sisteminin Türkiye’yi totaliter rejime götüreceği endişesini dile getiriyor.

Erdoğan’ın kafasındaki Başkanlık modelinin ABD’deki veya Fransa’daki gibi olmadığına işaret eden milletvekilleri, Erdoğan sonrasında da sistemin sıkıntı yaratacağını söylüyor.

KUZU VE ŞENTOP DIŞINDA YOK

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’un başkanlık sisteminin gerekliliğine dair basına yansıyan demeçlerinin dışında pek konuşan yok.

Basında ise daha AKP içinden daha çok genç isimler başkanlık sistemini savunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve oğlu Bilal Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen genç milletvekilleri sistemin faydaları üzerine görüş belirtiyor.

Örneğin Bülent Turan (İstanbul milletvekili), Fatih Şahin (Ankara milletvekili- Erdoğan’ın avukatı)ve Bilal Macit (İstanbul milletvekili) Başkanlık sistemini savunan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek veren isimlerin başında geliyor.

AKP kulislerinde cevabı aranan en önemli soruyu “Başbakan Ahmet Davutoğlu seçimlerde kime oy isteyecek?”oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan halka teşekkür gezisi altında bir dizi miting yapacak.

Bu mitinglerin ana konusu başkanlık sistemi olacak. Aday listeleri netleştikten sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu da meydanlara inecek.

İşte bu aşamada iki isim arasında asıl sıkıntının yaşanacağı ifade ediliyor. Meydanlara inecek olan Başbakan Davutoğlu AKP’ye mi, yoksa başkanlık sistemi isteyen Erdoğan’a mı oy isteyecek.
 
Editör: TE Bilişim