CHP'nin “Yaşanacak bir Türkiye” iddiasının 4 ayaklı bir stratejiye dayandığını ifade eden Kılıçdaroğlu bu stratejileri paylaşmaya başladı.

CHP lideri Kılçdaroğlu, bir seçim beyannamesinin ötesinde bir vizyon belgesini bugün milletin önüne koyacaklarını belirterek, “Yaşanacak Türkiye'yi inşa etme için 4 ayaklı bir strateji izleyeceğiz. Stratejmizin birinci ayağında katılımcı demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü devletin saydamlığı ve hesap verebilirliğini göreceksiniz. Türkiye insani gelişmişlik sıralamasında 69. sırada. Yaşanacak bir Türkiye'yi kurmanın hedefi, Türkiye'yi insani gelişmişlik endeksinde ilk 20'ye taşımaktır” diye konuştu.

'SİYASİ AHLAK YASASI ÇIKARACAĞIZ'

Kılıçdaroğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Siyasi ahlak yasasını çıkartacağız. Siyaseti kirlilikten kesinlikle arındıracağız. Bu ülkeye sözüm söz. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz. Siyaset asla zenginleşme aracı olmayacak. 12 Eylül darbesinin mirası olan ve demokrasimizde derin yaralar açan darbe yasalarını tümüyle ortadan kaldıracağız. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Milletin milli iradesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aynen yansıtacağız. Milletin vekillerini liderler değil, milletin vekillerini milletin kendisi seçecek. Lider sultasına son vereceğiz. Siyasi partiler yasasını değiştireceğiz. Yurtdışı seçim çevresini getireceğiz. Yurtdışında yaşayan yaklaşık 5 milyon yurttaşımız kendi milletvekillerini TBMM'ye gönderecekler. Adalet Bakanlığı'na bağlı adli kolluk getireceğiz. Böylece soruşturmalarda siyasetin gölgesini kaldıracağız. Gizli tanık uygulamasını kesinlikle sonlandıracağız.

HSYK'YI İKİYE AYIRACAĞIZ


Hakimle ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu ikiye ayıracağız. Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu diye ikiye ayıracağız. Avukatları ve savcıları iddia makamıyla savunmayı aynı düzende karşılıklı oturtacağız. Birisi hakimin yanında olmayacak, eşitleyeceğiz. Medyası özgür olmayan bir toplumun kendisi de özgür olamaz. Medyayı özgür kılacağız. Medya üzerindeki bütün baskıları kaldıracağız. Halkımızın haber alma ve ifade etme özgürlüğünü sağlayacağız. Hiçkimsenin inancına, kimliğine, yaşam tarzına, siyasal düşüncesine müdahale etmeyeceğiz, ettirmeyeceğiz. Kuvvetler ayrılığını eksiksiz ortaya koyacağız. Parlamenter sistemin aksaklıkları olabilir. ”

KÜRT SORUNUNU ÇÖZERSE CHP ÇÖZER

“Demokrasisi gelişmiş bir Türkiye yaşanacak bir Türkiye'dir” diyen Kılıçdaroğlu, “Türkiye'nin yaşadığı en temel sorun Kürt sorunudur. Bu sorun konusunda soruna en sağlıklı çözümleri üreten parti CHP'dir. Bu sorunu çözerse CHP çözer. CHP dışında hiçbir irade bu sorunu çözemez. Neden? Sorunu çözmek için 4 koşulu milletin önüne koyduk. Sorunu çözmek mi istiyorsun; samimi ve dürüst olacaksın. Gizli ve kişisel bir ajandan olmayacaktır. Millete hesabını veremeyeceğin angajmanlara girmeyeceksin dedik. TBMM'ye ve millete bilgi vereceksin dedik. Hiçbirisine uymadılar. Bu sorunun çözüm adresi TBMM dedik. Hiçbirisini dinlemediler” dedi.  
Editör: TE Bilişim