CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, denetimli serbestlik konusunu TBMM gündemine taşıdı.

Ağbaba, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesinde bugüne kadar denetimli serbestlik uygulamasından yararlanan hükümlü sayısını sordu.

Ayrıca kamuoyunda üst sınırın iki yılsa çıkarılması konusunda yoğun bir beklenti olduğuna dikkat çekerek ''Bakanlığınız tarafından denetimli serbestliğin üst sınırının 2 yıla çıkarılması konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?'' sorusunu yöneltti.

Türkiye’de denetimli serbestlik benzeri uygulamaların geçmişten bu yana var olmakla birlikte esas itibariyle 2005 yılından bu yana hukuki olarak düzenlendğini ve uygulamasının artırıldığına işaret eden CHP’li Ağbaba, "Özellikle son birkaç yıldır denetimli serbestlik uygulaması kamuoyu gündeminde daha çok yer etmektedir. Binlerce insan bu konuda denetimli serbestlik üst sınırının artırılması için TBMM’den haber beklemektedir." dedi.

Ağbaba, 2010-2015 yılları arasında durumu hakkında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ‘a şu soruları yöneltti:

“Denetimli serbestlik uygulamasından yararlanan kişi sayısı nedir?
Bu uygulamadan yararlanan ağır hasta ve kocamış hükümlü sayısı nedir?
Bu uygulamadan yararlanan engelli hükümlü sayısı nedir?
Bu uygulamadan yararlanan çocuk hükümlü sayısı nedir?
Bu uygulamadan yararlanan 0-6 yaş aralığında çocuğu bulunan kadın hükümlü sayısı nedir?
Cezaevlerindeki doluluk oranları ve denetimli serbestlik için kamuoyundaki yoğun beklenti dikkate alınarak Bakanlığınız tarafından denetimli serbestliğin üst sınırının 2 yıla çıkarılması konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?”

Kaynak: cha