CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, elektrik piyasasındaki 'haksız' kazançları ve vatandaşların mağduriyetini yazılı bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Durmaz, elektrik piyasasının özelleştirilmesini eleştirdi. Durmaz, "Yurttaşlarımız her bölgede şirketlerle ilgili bir dizi sorun yaşamaktadır. Sürekli olarak şirketler lehine yapılan düzenlemeler, vatandaşın faturalarına bindirilen yeni kalemler bu mağduriyeti büyütmektedir." dedi

Önergesinde Tokat’ta bazı köylerde 4 ay, bazı köylerde 3 ay boyunca sayaçların okunmadığı, merkez köylerde 2015’in son iki ayında sayaçların okunmadığı, faturalandırma yapılmadığını gündeme getiren Durmaz, "Haksız kazanç hilesinin olmaması için 31 Aralık 2015 tarihine kadar faturalandırmanın eski bedelle olması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Kadim Durmaz'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a cevaplaması istemi ile sorduğu sorular şöyle: "- Elektrik faturalarına yansıyan TRT kesintileri ne kadardır? Bu kesintiler faturalara yansımaya devam edecek midir?

- Abonelerin elektrik harcama bedeli dışında, faturaya yansıyan, ödemekle yükümlü olduğu fatura kalemleri hangileridir?

- Köyün dışında fakat köy hanesine kayıtlı bazı evlere, elektrik hizmeti verilmemekte vatandaş mağdur edilmektedir. Tek bir hane bile olsa yurttaşların elektrik ihtiyacının karşılanması gereklidir. Vatandaşın bu mağduriyetini gidermek adına ne gibi girişimleriniz bulunmaktadır? Bu hanelere ne zaman abonelikler verilecektir?
Tokat’taki ilçe ve köylere faturalandırma kaç ayda bir yapılmaktadır? Merkez ve ilçe köylerinde faturalandırma tarihleri farklı mıdır?

- ÇEDAŞ’ın elektrik hizmet kalitesi ve yurttaşların yaşadığı sorunların denetlemesi yapılmakta mıdır?

- Tokat merkez ve ilçe köylerinde son faturalandırmalar 2016 yılının zamlı rakamlarıyla mı yapılmıştır? Bu konuda bir denetleme bulunmakta mıdır?

- 11 Ağustos 2002 tarihli Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği’nin fiyat düzenlemesine göre bu faturalandırma doğru mudur?

- Faturalandırmanın zamlı yapılması sonucu oluşan mağduriyetler giderilecek midir?
İlgili şirketlere bir yaptırım uygulanacak mıdır?"
Kaynak: cha