Hakların Demokratik Partisi (HDP) TBMM Genel Kurulu’nda Diyarbakır, Suruç ve Ankara patlamalarında adli ve idari olarak aydınlatılması ve cezai yolların açılması amacıyla önerge verdi. Önerge için görüşmelerin yapılmasının ardından oylamaya geçildi. Yapılan oylamada önerge reddedildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 26. Dönem 15. Birleşimi Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da katip üyelikleri Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ve Sakarya Milletvekili Zihni Açba yaptı.

HDP’nin Diyarbakır, Suruç ve Ankara patlamalarında adli ve idari aydınlatılması ve cezai yolların açılması amacıyla verdiği önerge görüşülmeye başlandı. Önerge üzerine ilk sözü HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken aldı. Önerge aleyhinde olmak üzere ilk sözü AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç aldı.

PKK ile terör örgütü ile yürütülen mücadelelerin bir savaş olmadığını belirten Tunç, “PKK’nın eli kanlı bir örgüt olduğunu söyledi. PKK ile yürütülen mücadele bir çete ile yürütülen mücadeledir.” dedi. Önergenin anayasa ve iç tüzüğe aykırı olduğunu belirten Tunç, şöyle konuştu: “Önergenin gerekçesinde Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği şeklinde hiçbir aslı astarı olmayan ifadeler yer alıyor. Yürütülmekte olan bir soruşturma varken Meclis'te araştırma önergesi verilemez, soru sorulamaz. O dosyalar gizli olarak yürütülmektedir. Anayasa'nın 138. maddesine göre bir araştırma önergesi kurumayacağımızı siz de biliyorsunuz.”

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise “Kaç kişiyi görevden aldınız. Görevden alınan bekçi var mı? 5 ay geçti ne oldu, ne yapıldı?” ifadelerini kullandı.

EĞER GERÇEKTEN ADINIZ GİBİ AK İSENİZ BUYURUN ORTAYA ÇIKSIN

Öneri hakkında üçüncü konuşmayı lehinde olmak üzere CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal yaptı. Diyarbakır, Ankara ve Suruç katliamlarının tüm çıplaklığıyla ortaya çıkarılmasının demokratik hukuk devleti olan ülkelerde herkesin desteklemesi gereken bir durum olduğunu anlatan Tanal, “Eğer gerçekten bir katliamın ortaya çıkmasını istemeyen kesimler varsa, suça bulaşmış olan kesimler istemez. Eğer gerçekten adınız gibi AK iseniz buyurun ortaya çıksın. Burada kim suça bulaştı, kim bulaşmadı ortaya çıksın.” değerlendirmesinde bulundu.

“Siyasi parti olan AKP’nin, hukuk dışına çıkmış olan AKP iktidarının, hukukla bir ilgisi olmayan iktidarın, terör örgütleriyle işbirliği yapan iktidarın Cilvegöz dosyasını çıkarın ortaya.” diyen Tanal, şunları kaydetti: “Cilvegöz dosyasında patlamadan önce sim kartlarını alıp o teröristlere teslim eden katliamı yaptıktan sonra Türkiye’den sınır dışına kaçan ve ondan sonra tekrar sim kartı teslim eden görevli kim? Bunu açıklayın arkadaşlar. Cilvegöz dosyasını çıkarın o dönemde iktidarda Adalet ve Kalkınma Partisi iktidardaydı. Orada gerçekten göreceksiniz Allah’a inandığımız gibi o belgeleri biliyoruz. Orada sim kartlarını veren görevliler. Bunun bakanınızla ilgilisi var mı, yok mu? Burada kasten mi, ihmalden mi yapıldı? Bunlar ancak bu araştırma önergeleriyle ortaya çıkar. Araştırma önergesinin aleyhinde olmak ve neticede bunu kapatmak suç işleyenlerin, katliam yapanların işine yarar.”

Öneri hakkında dördüncü sözü CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu aldı.
Konuşmaların ardından önergenin oylamasına geçildi. Önerge AK Parti’nin karşı oylarıyla reddedildi.
Kaynak: cha