CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na konutta getirilen KDV düzenlemelerini sordu.

CHP'li Tanrıkulu, Davutoğlu'na yazılı cevaplaması için TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Konutta getirilen KDV düzenlemelerinin Anayasa'nın 73. maddesine göre vergi yükü kişilerin mali gücüne göre adaletli bir şekilde düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapan Tanrıkulu, şunları kaydetti: "Fakat son yıllarda getirilen birçok vergi düzenlemesinin büyük mağduriyetler ve haksızlıklar yarattığı bilinmektedir. Örneğin yeni konutlar için getirilen adaletsiz KDV oranları bunlardan biridir.

Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde 149 metrekareye kadar konutlardan yüzde 1 vergi alınırken, bu oran 150 metrekareyi geçtiğinde bir anda yüzde 18’e çıkmaktadır.
Bu adaletsizliğin bir diğer tarafı ise, 150 metrekarelik bir daireden de malikâne denebilecek üç-dört katlı, havuzlu, bahçeli, 10-15 odalı konutlardan da aynı verginin alınıyor olmasıdır. Dolayısıyla 3-4 çocuklu, kalabalık fakat orta gelirli bir aileden de dolar milyarderi zenginlerimizden de aynı verginin alınması büyük bir adaletsizlik ortaya çıkarmaktadır. Bu düzenlemenin adaletsizliğinin üçüncü boyutu ise büyükşehir belediyesi sınırları içinde uygulanıyor olmasıdır. Bu da Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı görünmektedir.

Öte yandan son dönemde inşaatlarda 80 liralık maliyet, kur nedeniyle 115 liraya çıkmış ve sektörde büyük bir kriz baş göstermiştir. Sektör temsilcileri yüzde 25 oranında daralma beklediklerini, KDV oranın acilen yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini belirtmektedirler."

Tanrıkulu, bu bağlamda şu soruları yöneltti: "Konutta getirdiğiniz bu KDV düzenlemelerinin Anayasa’nın 73. maddesinde ifade edilen kişilerin mali gücüne ve adalet ilkelerine uygun şekilde düzenlendiğini düşünüyor musunuz?

Konutta getirdiğiniz bu KDV düzenlemelerinin Anayasa’nın 73. maddesinde ifade edilen kişilerin mali gücüne ve adalet ilkelerine uygun şekilde düzenlendiğini düşünüyor musunuz?

Konutlarda KDV oranının metrekareye veya başka bir takım ölçütlere göre kademe kademe artması gerekirken yüzde 1’den bir anda yüzde 18’e çıkması; 151 metrekarelik bir daireden de toplam kullanım alanı 300-400 metrekareyi bulan malikânelerden de aynı vergiyi almak adil midir?

Büyükşehir Belediye sınırları içinde yaşayanlardan yüzde 18 vergi alınması diğer şehirlerde bu oranın yüzde 1 olması Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değil midir?

Bu oranları yüzde 1'e düşürmeyi veya daha adil bir düzenleme yapmayı planlamakta mısınız?"
Kaynak: cha