MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, 2016 yılı ilk çeyreği için nasıl bir büyüme, dış ticaret hacmi ve ne kadar enflasyon öngörüldüğüne yönelik cevap alamadıklarını belirterek, 13 yıl öncesini arar durumda olduklarını söyledi.

Aynı zamanda Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olduğunu hatırlatan Usta, TBMM Genel Kurulu 2016 geçici bütçesi için mesai yapmaya başladığını vurguladı. Komisyon görüşmelerinde sürekli '2016 yılı ilk çeyreği' ile ilgili sorular sorduğunu ve buna hükümet kanadının cevap veremediğini ifade eden Usta, şunları kaydetti: “Bütçe görüşmeleri hükümetlerin geçmiş icraatlarının değerlendirilmesi açısından önemli fırsatlar sunmaktadır. Her ne kadar geçici de olsa, 3 aylık da olsa bir bütçe görüşmesi yapıyoruz. 13 yıllık kesintisiz bir iktidar sonrası bugün Türkiye ekonomisi ne durumdadır? Esas itibarıyla, 13 yıllık süre, bir siyasi partinin programını uygulamak, ülkenin yapısal sorunlarını çözmek açısından yeterli ve uzun bir dönemdir. Çok partili siyasi hayatımızda da kimseye bu kadar uzun süreli hükümet olma nasip olmamıştır. Ama maalesef bugün birçok konuda Türkiye ekonomisi 13 yıl öncesine göre daha iyi durumda değildir.”

13 YIL ÖNCESİNİ ARAR OLDUK

Ülke ekonomisinin bazı konularda 13 yıl öncesini arar durumda olduğunu kaydeden Usta, Meclis'te temel sorunları sıraladı. Erhan Usta, yaşanan temel sorunların makro-ekonomik sonuçları ortaya çıkardığını vurgulayan Usta, şöyle konuştu: “Yaşanan temel sorunlar akabinde makroekonomide ekonomide kırılganlık, düşük ve istikrarsız büyüme, yetersiz imalat sanayii üretimi, yüksek işsizlik, düşük gelir ve adaletsiz gelir dağılımı, düşük büyüme ve petrol fiyatlarına rağmen yüksek cari açık, ekonomi genelinde ve işletmelerde düşük verimlilik, özel firmaların artan dış borcu ve açık pozisyonu ortaya çıkmaktadır. Buna örnek verecek olursak, özel sektör dış borç 2002 yılında 43,1 milyar dolar iken 2015 ikinci çeyreğinde 287,5 milyar dolara ulaşmıştır. Firmaların varlık ve yükümlülük farkı, 2015 Eylül ayında 175,3 milyar dolar olmuştur. Hane halkının hızlı artan ve yüksek boyutlara ulaşan borç yükü altında kalmıştır.”

TASARIYA RED OYU KULLANACAĞIM

“Türkiye ekonomisi 2008 sonrası çok kötü bir performans göstermektedir.” diyen Usta, şunları kaydetti: “2008 yılında 10.400 dolar kişi başına gelire ulaşıldığı halde 2015 yılında hükümetin kişi başı gelir tahmini 9 bin 82 dolardır. Daha da vahimi 2016 yılında kişi başı gelirin 8 bin 834 dolara gerilemesi hedeflenmektedir. Bugüne kadar ekonomi alanında reform yapma iradesi gösteremeyen Adalet ve Kalkınma Partisi tıkanan Türkiye ekonomisinin önünü açmak için bir an evvel reformlara başlamalıdır. Türkiye için milletimiz için faydalı her işe destek vereceğimizi burada ifade etmek istiyorum. Türkiye’nin temel sorunlarını çözmeye yönelik unsurlar içermemesi, bir bütçe mantığı içinde hazırlanmaması, oturduğu makroekonomik çerçevenin belirsizliği ve mali disipline riayet etmemesi nedeniyle 2016 yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanun Tasarısı'na red oyu kullanacağımızı belirtirim."
Kaynak: cha