AKP'nin seçim bildirisi çin ‘Bizzat okudum’ diye bahseden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Slovenya’da ‘Okudum demedim’ şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı bu konuda kendisine sert tepki gösteren muhalefeti de ağır bir dille eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün üç AB ülkesini kapsayan üç günlük AB turuna çıktı. Gezisinin ilk durağı olan Slovenya’da Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile bir araya gelen Erdoğan, yaptıkları görüşme sonrası basın toplantısı yaptı.
Erdoğan, bir gazetecinin, “Slovenya’ya hareketinizden önce Ak Parti’nin seçim bildirgesini okuduğunuzu söylediniz. Ankara’da bu kısa sürede yankı buldu. Muhalefet partileri de size seçim bildirgelerini göndermek istediklerini dile getirdiler. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Bir defa ‘ben seçim bildirgesini okudum’ diye bir beyanım olmadı.

Sadece Sayın Başbakan başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini benimle paylaştığını ve bizzat başkanlık sistemiyle ilgili bölümü kendisinin yazdığını, yazacağını bana söyledi. Benim de düşüncelerimi bu noktada istedi. Fakat muhalefet, eğer seçim beyannamelerini bana gönderirse ben kendilerine memnuniyetle yardımcı olurum. Hele hele başkanlık sistemiyle ilgili gönderirse çok daha benim için de isabetli olur. Onlarla da düşüncelerimi yine paylaşırım. Çünkü ben bu ülkede, ülkemde daha doğrusu 40 yıl siyasetin içerisinde olan birisiyim. Bunlar siyaset acemisi, ama öğrenecekler bazı şeyleri. Eğer bu tür beyannameler gelirse onlarla ilgili de kendilerine yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.”

‘IŞİD değil DAEŞ diyoruz’

Erdoğan, kendilerine IŞİD ismini veren örgütle ilgili ise “Ülkemize giriş yasağı koyduğumuz yaklaşık 12 bin 500 kişilik bir liste söz konusu. Yakalayıp gönderdiğimiz sayı ise şu anda bin 250 civarındadır. Tabii bize bunların listesi, isimleri gösterilmesi gerekir ki biz de bunlara müdahale etme şansını elde edelim. DAEŞ’le işbirliğimizi söylemek Türkiye’ye çok ciddi bir saygısızlıktır” diye yanıtladı.
DAEŞ’i terör örgütü olarak tanıdıklarını, IŞİD ismini kullanmadıklarını belirten Erdoğan, “Eğer IŞİD dersek o zaman burada da İslam’a saygısızlık yapılırken böyle bir terör örgütünü devlet olarak tanımak gibi bir gafletin içerisine girilir. Terör örgütünden devlet olur mu, onun için biz bunlara DAEŞ diyoruz ki böyle bir şey yok, bunlar terör örgütüdür” dedi.

‘Gömlek dar geliyor’

Gece yarısı Slovakya’ya geçen Erdoğan, burada otelin önünde toplanan Türklere hitap etti: “Artık Türkiye bir değişimin, dönüşümün içerisinde. Şu anda bize giydiğimiz gömlek dar geliyor. Bu vücut artık bu gömleğe tahammül edemiyor. Bize bundan sonra yakışacak gömlek, yeni bir idari yapılanmadır, bu da başkanlık sistemidir. Ama burada bir şey var. İki başlık, bir ya 400... Onunla parlamentoda bu işi çözmek. İkincisi, halka gitmek. Bunu hazırlamak için de tabi durmak yok, bunu halletmemiz lazım.”

‘İran programı değişmedi’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Slovenya’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “İran’ın Yemen’deki varlığıyla ilgili çeşitli açıklamalarınız oldu ve İran yönetiminden de buna tepki geldi ve ziyaretinizi ertelemeniz gerektiğini söyleyenler oldu. Ziyaretle ilgili bir değişiklik var mı?” sorusu üzerine Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu müdahaleyi yapanların Yemen’den çekilmesi gerekliliğini ısrarla ifade ettim. Şimdi bu konuyla ilgili olarak tabii İran’dan iki farklı ses çıktı, birincisi parlamentoda bir komisyon başkan yardımcısı veya herhangi birisi, bilemiyorum, ki bunlar benim muhatabım değil. Kaldı ki bizim ziyaretlerimizi de o tür kişiler belirleyecek değil, gideriz veya gitmeyiz bunun kararını verecek olan biziz.” Erdoğan, “Programımızda herhangi bir değişiklik şimdilik söz konusu değil” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim