ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, son büyüme rakamlarının Hükümetin 2014 için söz verdiği gelir artışını sağlayamayacağını ortaya koyduğunu belirterek vatandaşların borç yükünün, "AKP'nin Türkiye'ye ve millete boş sözden başka verebileceği bir şey kalmamıştır" dedi.

Türkiye'de 3. çeyrek büyümesinin yüzde 8'inin ailelerin tüketiminden, yüzde 37,3'ünün ise devletin tüketim harcamalarındaki artıştan kaynaklandığına dikkat çeken Öztrak, "Ailelerin tüketimi adeta durdu. Ailelerin tüketemediğini, devlet tüketti" değerlendirmesinde bulundu.

3. çeyreğe ilişkin büyüme rakamlarını yazılı bir açıklama ile değerlendiren Öztrak şu tespitlerde bulundu:

"BÜYÜME HEDEFİ TUTMAYACAK"

"2014'ün üçüncü üç ayına ilişkin büyüme, yüzde 2,9 olan piyasa beklentilerinin çok altında, yüzde 1,7 düzeyinde gerçekleşmiştir. Son verilerle, Hükümetin 2014 büyüme hedefinin tutmayacağı anlaşılmıştır. Hükümet 2014'e girerken milli geliri yüzde 4 artırma sözü vermiş, geçtiğimiz Ekim ayında bunu yüzde 3,3'e çekmiştir. Gelen son büyüme rakamlarıyla bunun da tutmayacağı anlaşılmıştır."

"SON ÇEYREKTE YÜZDE 4,8 İMKANSIZ"

"2014'de büyümenin yüzde 3,3 olması için yılın son çeyreğinde büyümenin yüzde 4,8 olması gerekmektedir ki, bu imkansızdır. 2014'ün yüzde 3 veya bir miktar altında bir büyüme hızı ile kapatılacağı şimdiden anlaşılmıştır."

"SANAYİNİN GETİRDİĞİNİ TARIM GÖTÜRDÜ"

"2014'ün üçüncü üç ayında “tarımsal hasıladakiö yüzde 4,9'luk daralma 2007'den bu yana en sert daralmadır. Bu, zaten tarladaki ürünü para etmeyen buna karşın yüksek maliyetlerle bunalan çiftçilerimizin 2014'de zor bir yıl geçirdiğini göstermektedir. Tarımdaki daralma, sanayinin büyümeye yaptığı 0,7 puanlık katkıyı da alıp götürmüştür. Yılın üçüncü üç ayındaki büyümenin neredeyse tamamı dış ticarete kapalı hizmet sektöründen gelmiştir."

"AİLELER TÜKETEMEDİ, DEVLET TÜKETTİ"

"2014'ün üçüncü üç ayında ailelerimiz tüketimini adeta durdurmuştur. Üçüncü üç aydaki yüzde 1,7'lik büyümenin sadece yüzde 8'i ailelerin tüketiminden gelmiştir. Buna karşın ailelerin tüketemediğini, devlet tüketmiştir. Üçüncü üç aydaki büyümenin yüzde 37,3'ü devletin tüketim harcamalarındaki artıştan kaynaklanmıştır."

"YATIRIM İŞTAHI KAYBOLDU"

"Türkiye'de yatırım iştahı 2012'den itibaren kaybolmuştur. Bu eğilim yılın üçüncü üç ayında da sürmüştür. Yatırım harcamaları büyümeye katkı yapmadığı gibi büyümeyi 0,1 puan aşağı çekmiştir. Yatırımlardaki iştahsızlığın yılın son üç ayında da sürdüğü son gelen Ekim üretim rakamlarından da bilinmektedir."

"2014 KAYIP YIL"

"2014 yılı vatandaş açısından kayıp bir yıldır. AKP'nin politikalarıyla son 7 yıldır kişi başına gelir 10 bin USD sınırına takılıp kalmıştır. Kaldı ki nüfusun önemli bir bölümünün eline bu 10 bin USD'de geçmemektedir."

"GELİR SABİT, BORÇ ARTIYOR"

"AKP Hükümeti vatandaşa taahhüt ettiği gelir artışını sağlayamaz hale gelmiştir. Geliriyle umudu arasındaki makası borçla kapatan ailelerimiz açısından bu ciddi sıkıntılar yaratmaktadır. AKP'nin Türkiye'ye ve millete boş sözden başka verecek bir şeyi kalmamıştır."

"AKP'NİN BÜYÜME MODELİ İFLAS ETTİ"

AKP'nin son 12 yıldır izlediği büyüme modeli artık iflas etmiştir. Vatandaşlarımız umutsuzluğa kapılmasın. Çare de, umut da belirlidir. En önemli avantajımız genç nüfusumuza iş ve istihdam yaratacak, üreterek zenginleşecek ve yaratılan zenginliği hakça paylaşacak politikalarıyla CHP, iktidar yürüyüşüne başlamıştır."

Kaynak: dha