Türk Pediatri Kurumu (TPK), obeziteyle alakalı mücadele dahilinde Abur Cubur Yemiyorum, Sağlıklı Atıştırıyorum Kampanyası başlatarak, evlatların sağlıklı atıştırmalık alternatiflerine yönlendirilmesi hedefleniyor.

TPK Başkanı Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, toplumun aslını oluşturan evlatların abur cubur şekilde tanımlanan, çok tüketimi tavsiye edilmeyen gıdaları, kontrolsüzce ve şuursuzca tükettiklerini belirterek, evlatların abur cubur ısrarının olumsuz beslenmeye sebep bulunduğunu vurguladı.

Çocuklarınıza yol işaret eden olun

Bu konuda, anne ve çocuk arasındaki çatışmayı önleyecek ve tarafları mutlu edecek alternatifler seçmenin mümkün olabileceğini belirten Çok uğraş, Kalıcı bir alışkanlık değişim işlemi yaratmak istiyorsak, yasaklayan değil, yol gösteren olmalıyız.

Hangi atıştırmalıkların seçileceği, hangi sıklıkta tüketileceği benzeri uygulanabilir tavsiyeler geliştirdik Yaptığımız çalışmada ise 100'den çok paketli atıştırmalığı analiz yaparak sınıflandırmalarını yaptık dedi.

Çocukların ara öğünlerine dikkat

TPK Yönetim Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı da atıştırmalıkların boş-dolu kalori değerlerine nazaran gıda yoğunluğu endeksini çıkardıklarını belirterek şunları söyledi.

3 yaşından itibaren evlatların haftada yediği 100 ara öğünün ortalama yüzde 25'inin abur cubur denilebilecek kalorisi yüksek, besleyiciliği düşük gıdalar bulunduğunu tespit ettik.

Abur cubur yerine şeker oranı düşük portakal, mandalina, nar benzeri kış meyveleri, salatalık, çilek benzeri yaz sebze ve meyvelerinin küçüklere ara öğün şekilde günde 1-2 porsiyon verilebilir.

Süt ve süt ürünlerinin de ara öğünlerde kullanılabilirsiniz Kuru meyve, kuru yemiş, müsli, kaşar peyniri ve tahin-pekmez de porsiyonlarına dikkat edilerek ara öğün seçimi olarak gönül rahatlığıyla küçüklere yedirilebilir. 
Editör: TE Bilişim