Op. Dr. İrfan Çınar, "Hastalık belirtileri arasında en sık görülen baş ağrısıdır. Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre hastaneye başvuran hastaların 3'te 2'sinin baş ağrısı mevcut ve bunlardan 3'te 1'i sadece baş ağrısı şikayeti için hekime başvuruyor. Baş ağrısı yaşam kalitesini düşüren sıkıntılı bir problemdir. Baş ağrılarının en büyük kısmını gerilim tipi baş ağrısı veya migren gibi kronik/epizodik (aralıklı) ağrılar oluşturur. Stres tipi baş ağrıları genellikle ense kasları, boyun ve başın arka kısmından yukarı yükselip, alında düğümlenen ve şakakları sıkan ağrılardır. Bu nedenle boyun fıtığı ya da hipertansiyon ağrısı ile çok karıştırılabilir" dedi.

Primer Baş Ağrıları

En sıkı görülen ağrı tipi gerilim tipidir ( Baş ağrılarının % 50 sinden daha fazlası). Ancak migren de sanıldığından daha sık gözlenir. Migren kadınlarda erkeklerden daha sıktır. Bunun dışında küme baş ağrıları, günlük süregen baş ağrıları gibi daha nadir baş ağrısı çeşitleri de bulunmaktadır.


Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim tipi baş ağrıları hem daha kısa sürerler, hem günlük hayatı pek etkilemezler, hem de tedaviye daha kolay cevap verir. Nadir durumlarda aralıklı gelen bu ağrılar süregen bir hal alarak çok rahatsız edici olabilir.


Migren

Migren ağrısı oldukça karakteristiktir. Genellikle zonklayıcı karakterde yarım baş ağrıları olur ancak çok çeşitli başka şekillerde de gözlenebilir. Ağrı oldukça ızdırap vericidir ve hastanın günlük yaşam aktivitelerini engeller. İlaç tedavisine çok kolay cevap vermez, özel takip ve tedavisi vardır. Önemli bir nokta, migrenin baş ağrısı ile sınırlı olmayan bir hastalık olduğu ve vücudun başka alanlarını da etkilediğinin bilinmesidir.


Ağrının nedeni ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:

Baş ağrısının süresi
Baş ağrısının hastada başladığı yaş
Aralıklı olup olmaması
Birden oluşup oluşmadığı
Ağrının şiddeti
Ağrının yeri
Ağrının karakteri
Eşlik eden başka yakınmaların varlığı
Ağrıya neden olan faktörlerin olup olmadığı
Tedavi
Editör: TE Bilişim