Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş , devlet hastanelerinin acil servislerinde meydana gelen hasta yoğunluğu azaltmak için bazı servislerde mesai dışı poliklinik hizmeti verileceğini ve aile hekimlerinin mesailerinde kaydırma yapılacağını açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, "Acil servislerde 1-2 saat bekletilen hastalarımız oluyor"diyerek bu yıl sonunda hayata geçirecekleri yeni sistemin ayrıntılarına değindi.Acil servislere gelen hastaların yüzde 85'inin acil hasta olmadığını belirten Gümüş, "Sağlık Bakanlığı'na bağlı 880 hastane bulunuyor. Bunların 200'ü il bazında büyük hastaneler ve eğitim-araştırma hastaneleri. Bu hastanelerin acilleri her zaman yoğun. Yaptığımız çalışma, vatandaşlarımızın özellikle mesai saatinden sonra, saat 17.00 ve 22.00 arasında acil servise geldiğini gösteriyor. Gündüz çalışan baba saat 17.00'den sonra işten çıktığında çocuğunu hastaneye getiriyor, getirebilir de" dedi.

MESAİ DIŞI ÇALIŞANLARA EK ÜCRET
Bazı hastanelerin acil servislerine 2 bin civarında hasta geldiğini belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, şunları söyledi :
" Bundan sonraki süreçte iki aşamalı bir sistemi hayata geçireceğiz. Bunlardan ilki mesai dışı poliklinik hizmetleri. Yani gündüz hastaneye gelemeyen vatandaşlara mesai saatleri dışında poliklinik hizmetleri verilecek. Hastanelerde dahiliye, çocuk hastalıkları, kulak-burun-boğaz (KBB), genel cerrahi ve kadın doğum alanlarında gece de poliklinik hizmetleri verilebilecek. Doktorların mesai düzenlemesi buna göre yapılacak. Haziran ayı sonunda bunun için mevzuat düzenlemesini tamamlayacağız. Doktorlardan bazıları gündüz saat 12.00'de gelir akşam saat 20.00'de gider. Mesai dışı çalışanlara döner sermayeden ek ücret vereceğiz."

AİLE HEKİMLERİNE DÜZENLEME
Gümüş, atılacak ikinci adımdan ise şöyle bahsetti :
"Atacağımız ikinci adım ise gece ve cumartesi günleri çalışacak aile hekimleri. En azından hafta sonu yükün bir kısmını aile hekimleri alacak. Aile hekimlerinde mesai kaydırmaları olacak. Örneğin bir aile sağlığı merkezinde 5 aile hekimi varsa bunların ikisi akşam gelip gece gidecek. Nöbette olacak aile sağlığı merkezi duyurulacak. Vatandaşımız da açık olan aile sağlığı merkezini bilecek. Diğer aile hekimleri oraya gelerek nöbet tutacak. Eczaneler de nöbetçi aile sağlığı merkezini duyuracak." 
Editör: TE Bilişim