SAĞLIK Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, 2015’te 3 bin 117 vakadan numune incelendiğini, bunlardan 170’inin H1N1 yani "domuz gribi" olduğunu bildirdi. Gümüş, 2015’te 11, Kasım 2014’ten yılsonuna kadar 5 kişinin Domuz gribi nedeniyle öldüğünü, ölenlerin ise 9’unun 45 yaşın altında olduğunu açıkladı. Avrupa ülkelerinde influenza vakalarının oranının yüzde 25, Türkiye’de ise yüzde 21 olduğunu belirten Gümüş, grip vakalarında eskiye dönüşün olmadığını savundu. Bilim Kurulu’nun "salgın" olmadığı konusunda birleştiğini belirten Gümüş’ün aksine Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Özden Şener, “Domuz gribi artık mevsimsel gribe dönüştü ve buna grip salgını diyebiliriz, ancak henüz endişe edilecek bir durum yok” dedi.

MÜSTEŞAR Gümüş, 2014-2015’te görülen ölümlü 16 domuz gribi vakasının dağılımını da şöyle açıkladı: “Antalya, Kocaeli, Çanakkale, Sivas, Mersin bölgemizde bulunuyor. Samsun’da da 3 vakamızı kaybettik. Bugün itibariyle Mersin’de 2 vakamız var.” Gümüş, hastanelerde ücretsiz anti-viral ilaç verildiğini de sözlerine ekledi.

"DOMUZ GRİBİ NEDİR"

Domuz gribi, insanlarda mevsimsel gribe benzer sikayetlere yol açan viral bir hastaliktir. Kaynağı, (H1N1) tipi virüstür. Bu yeni virüs; insan, domuz ve kus virüslerinin karışımıdır. Domuz gribi denmesinin nedeni ise, domuzlar arasında görülen grip virüsüne benzemesidir.

"NASIL BULAŞIR"

Domuz gribi, mevsimsel grip gibi, solunum (hava) yoluyla bulaşır. Hastalanan kişi; öksürürken ve hapşırırken havaya virüslü tükürük zerrecikleri yayılır. Hasta olmayan kişiler bu zerreciklerle temas ederse virüs onlara da bulaşır. Söyle ki; kişi, grip virüsünün bulasma oranının yüksek olduğu masa, sandalye gibi yüzeylere dokunduktan sonra ellerini, ağız, göz ya da burnuna götürürse hastalık etkenini kendi vücuduna bulaştırmış olur. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör etkiler. Ancak her ihtimale karşı, hasta kişinin temas ettiği yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller mutlaka yıkanmalıdır.

"DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ"

Domuz gribinin belirtileri, mevsimsel grip belirtilerinden farklı değildir. Ateş, burun akıntısı ya da öksürük gibi solunum yolları bulguları, bogaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk en sık görülen yakınmalardır. Seyrek olarak ishal ve kusma da görülebilir. Altta kronik hastalıklar gibi başka hastalıkları olan kişiler, mevsimsel gripte oldugu gibi Domuz Gribi için de risk grubu oluşturmakta ve hastalık bu kişilerde daha ağir seyretmektedir.

Çocuklarda ve yetişkinlerde hastalığın belirtilerinde fark var mıdır?

Genelde yoktur; ancak küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku hali olarak görülebilir.

Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?

Zor nefes almak veya nefes darlığı
Bilinç bulanıklığı
Sık ve uzun süreli kusma
Editör: TE Bilişim