Isparta SDÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü, kırmızı acı biberle alakalı tıp dünyasını aydınlatacak bir bilgiyi gün yüzüne çıkardı. Hücredeki iyon kanalları üzerine yaptığı araştırmayla Uluslararası Harezmi Ödülü'ne sahip ilk Türk bilim adamı unvanını taşıyan Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, 8 kişilik ekibiyle 8 sene süren çalışma nihayetinde epilepsi hastaları için önemli bir çalışmaya imzaladı.

Kırmızı acı biber tetikliyor 'Kırmızı acı biberde bulunan kapsaisinin epilepsi hastalığının oluşumunda, epileptik atakların azalmasında veya artışında rastgele bir tesiri olabilir mi?' düşüncesiyle bir çalışma yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Nazıroğlu, "Bu kapsamda sıçanlardan 5 grup oluşturduk ve bir kısmında epilepsi oluşmasını sağladık. Bir bölümüne kırmızı acı biberde bulunan kapsaisin maddesini iğneyle enjekte ederken, bir bölümüne ise bunun tesirini bloke eden kapsazepin adlı kimyevi madde verdik. Neticede kırmızı biberin acı olmasını sağlayan kapsaisin verilen sıçanlarda epileptik atakların arttığı gözlemlenirken, kapsazepin verilen diğer sıçanlarda ise bu atakların hemen hemen sıfıra yakın seviyede azaldığını gözlemledik. Bu çalışma neticelerine göre mutlaka şunu söyleyebiliriz ki epileptik hastaların kırmızı acı biber yemesi, epileptik atakları artırıyor" dedi.

Prof. Dr. Nazıroğlu ve ekibinin bu araştırmasıyla alakalı kamale, dünyaca taninmiş Amerikan Neuroscience Dergisi'nde bu ayki sayısında yayınlanarak tıp dünyasına sunuldu. Epiletip ilaç geliştirecekler Bundan sonraki evrede Nöroloji Anabilim Dalı'ndaki öğretim azalarıyla kapsaisinin tesirini bloke eden kimyasalların epilepsi hastası insanlarda faydalı olup olmadığına yönelik araştırma yapacaklarını aktaran Prof. Dr. Nazıroğlu, çalışmanın finalinin ise antiepileptik bir ilaç geliştirmek meydana geldiğini vurguladı.

Dünya'da her 100 kişiden 3'ünde görülüyor Epilepsi hastalığının dünyada her 100 kişiden 2 veya 3'ünde görülebilen yaygın hastalıklardan meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Nazıroğlu, bu hastaların kullandıkları ilaçların hiç birinin tedavi edici nitelikte olmadığını söyledi. Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, "Epilepsi hastalığı, malum gelen ataklarla insanı plastik top gibi hoplatmaktadır. Buna biz 'epileptik ataklar' diyoruz. Ancak bu hastalığın hiçbir rehabilitasyonu yok. Kullanılan ilaçlar yalnizca gelen atakların belirli bir seviyede kalmasını sağlıyor" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim