DSÖ yetkilisi Francesco Branca, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında günlük tüketilen şeker miktarındaki yüzde 10'luk sınırlamanın, sadece şeker eklenmiş gıdalar için geçerli olduğunu, meyve, sebze, süt gibi gıdalardaki şekerin herhangi bir yan etkisinin olmadığını ifade etti.

HEDEFİMİZ YÜZDE 5'İN ALTI

İşlenmiş gıdaların neredeyse hepsinde şeker olduğuna dikkati çeken Branca, tatlandırılmış sodaların 40 gram, yani yaklaşık 10 çay kaşığı şeker içerdiği örneğini verdi.

Branca, "Günlük toplam kalorinin yüzde 10'undan daha az şeker tüketimi obezite, aşırı kilo ve diş çürümesi riskini azaltıyor. Tüketilen şeker miktarını, günlük toplam kalori alımının yüzde 10 altında kalacak şekilde azaltılmasını tavsiye ediyoruz. Günlük şeker tüketimi, 50 gramı yani 12 çay kaşığını geçmemeli. Ancak hedefimiz yüzde 5'in altı" ifadelerini kullandı.

DSÖ araştırmasına göre, kişi başı günlük 120 gramla dünyada en fazla şeker Güney Amerika'da tüketilirken, şekerin en az tüketildiği bölge ise günlük 30 gramla Kuzey Afrika olarak kaydedildi.
Editör: TE Bilişim