Soğuk algınlığına karşın her seferinde farklı bir yöntem deneniyor. Bu yöntemlerden biri isi tavuk ve kemik suyu soğun algınlığını geçirmede büyük bir etken olarak görüldü.Yıllarca annelerimizden duyduğumuz soğuk algınlığı nezle gibi hastalıklara iyi geldiği söylenene tavuk suyu veya kemik suyundan yapılan çorba bilimsel olarak'ta kanıtlandı.İlikli kemik suyunun nelere iyi faydalı olduğunu biliyor musunuz?

Evde yapılan bu çorbanın da faydalı olması için taze yapılmış olması, bekletilmeden tüketilmesi gerekiyor. Soğuk algınlığı için özellikle sıcak ve karabiber katkılı yani acılı olması etkisini artırıyor.

Soğuk algınlığına karşın her seferinde farklı bir yöntem deneniyor. Bu yöntemlerden biri isi tavuk ve kemik suyu soğun algınlığını geçirmede büyük bir etken olarak görüldü.Yıllarca annelerimizden duyduğumuz soğuk algınlığı nezle gibi hastalıklara iyi geldiği söylenene tavuk suyu veya kemik suyundan yapılan çorba bilimsel olarak'ta kanıtlandı.

Acı baharatlar, tükürük, boğaz ve akciğer salgısını hızla artırıp balgamı yumuşatıp atılmasını kolaylaştırıyor. Kemik iliği sadece kalsiyum değil, fosfor, sülfür, magnezyum, silikon gibi birçok faydalı mineral içeriyor. Kıkırdak ve kasları kemiklere bağlayan bağ dokularının parçaları da kemik suyu çorbada bulunuyor. Bu maddeler, diz eklemlerinde kıkırdak erimesi olanların kullandığı " glikozamin kondrotin sülfat " denen tabletlerin aslını içeriyor.

BAĞIRSAK SAĞLIĞINA ETKİSİ

Bağışıklık sistemimizin dolayısıyla sağlığımızın en önemli bir kısmı bağırsaklarımızdaki faydalı mikropların zararlılardan daha fazla olmasına dayanıyor. Bu denge bozulunca bağırsaklarımızın geçirgenliği artıyor ve yeterince hazmedilmemiş kan geçmemesi gereken nazı maddeler ve gıdalar kana karışıyor. Bağışıklık sistemimiz de bu parçacıkları zararlı görerek savaş açıyor. Sonunda uzun süreli iltihabi romatizmal hastalıklar gelişmesine neden oluyor. Kemik iliği çorbasının içerdiği faydalı birçok maddeler, kolay sindiriliyor ve besleyici özelliği yanında bağırsak iç yüzeyinin iyileşmesine katkıda bulunuyor.

DİĞER FAYDALARI

İçerdiği jelatin sayesinde suyu çekici, bağlayıcı özelliği gereği, sıvıların ve sindirim salgılarının bağırsak içinde toplanmasına, sindirimin kolaylaşmasına yardımcı oluyor. Eklem ağrıları ve iltihabının düzelmesine yardımcı oluyor, kıkırdak dokunun tamirine katkıda bulunuyor. Arjinin, glisin ve prolin isimli aminoasitler vücutta mikroplarla mücadeleyi kolaylaştırıyor. Glisin aynı zamanda rahatlatıcı etkisi sayesinde daha iyi uyumanızı sağlayabiliyor. İçerdiği jelatin aynı zamanda saç ve tırnak sağlığının düzelmesine yardım ediyor.

Kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi birçok faydalı mineralden zengin olduğundan sağlıklı kemik gelişiminde çok önemli rol oynuyor. Bu nedenle çocuklara ve spor yapanlara özellikle öneriliyor. Ayrıca menopoza bağlı kemik erimesi veya kemik kırığı sorunu olanların da tüketmesi gerekiyor.

KEMİK SUYUNUN FAYDALARI NELER?

Kemik suları taze hazırlandığında kemik parçalarının içerdiği ilik ve kıkırdak dokusundan gelen besleyici öğeler ile zenginleşiyor. Ayrıca kemik içerisindeki mineral kompozisyonu da çok kısmi oranda suya geçiş gösteriyor.Kaynatırken sirke konduğunda kalsiyum etkisi yapar.
Et ve tavuk kemikleri içerisinde kırmızı ilik ve sarı ilik olmak üzere iki tür ilik var.
Kırmızı kemik iliği, besleyici değeri çok daha yüksek, alyuvar ve akyuvarların kök hücrelerinin oluştuğu proteince zengin bölümler. Kemik yaşlandıkça kırmızı kemik iliği yağ depocuğu sarı iliğe dönüşüyor.
Kırmızı ilikli kemik alırken dikkat etmeniz gereken; düz yüzeyli kaburga kemiği, göğüs kemiği, kürek kemiği, kalça kemiği veya omurga parçalarını seçmeniz.
Uzun kemiklerde yaygın olarak bulunan ise daha çok sarı yağlı ilikler. Restoran menülerinde gurme tariflerle yer alanlar da çoğu zaman bu sarı ilikli kemikler.
Tavuk kemikleri kırmızı ilikçe çok zengin. Tavuğu pişirdiğinizde suyun donması ile kolayca elde ettiğiniz jölemsi madde de bu kırmızı tavuk iliğinden besininizdeki suya ne kadar çok kollojen ve jelatin geçtiğinin bir göstergesi.

Kemik İliğindeki Jelatin ve Diğer Proteinler

Kemik suyunu jöleleştiren jelatin %13-15 oranında protein içerir. Bu ilik proteinleri gastirik salgılarını artırır, karaciğer fonksiyonları için gereklidir, plazma üretiminde kullanılır, doku onarımında rol oynar. Kemik suyu jelatini ayrıca faydalı bakterilerin sindirim sisteminde tutunması içinde ortam sağlar.

Kıkırdak Yapı Taşı Maddeler

Taze kemik suyu hazırlamak üzere kullandığınız kemiklerin eklem bölümlerindeki kıkırdaklar ise sizin eklem sağlığınız için çok gerekli glukosamine-chondroitin- tip III kollojen-hyaluronik asit-sülfür gibi kıkırdak yapı taşlarının doğal kaynağıdır.

Mineraller

Kemik yapısındaki kalsiyum-magnezyum-fosfor mineralleri kemik suyu hazırlarken ısı eşlinde geçen uzun sürede çok kısmi olarak suya karışır. Kemik suyu hazırlarken su ve kemiklerle beraber elma veya üzüm sirkesi ekleyerek kemik minerallerin daha fazlasının suya geçişini teşvik etmeye çalışabilirsiniz.

Kemik veya İlik Suyu Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler :
1dana kaval kemiği
1 havuç
1 soğan
3 defne yaprağı
1 tatlı k. tane karabiber

Hazırlanışı :
Tenceremize ortadan ikiye kırılmış ilikli kaval kemiğini alıyoruz. Üzerine su ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.Kaynayınca çıkan siyah suyu döküp tekrar üzerine temiz su ilave ediyoruz. Üzerine irice doğranmış havucu,soğanı,defne yapraklarını,karabiberi alıyoruz. Ve yine kaynamaya bırakıyoruz.Bu şekilde iki saat kaynayan kemiğimizin iliği de içine akıp karışıyor. Daha sonra soğutup plastik bardaklara veya istediğiniz kaplara birer yemeklik bölüp buzluğa kaldırıyoruz. 
Editör: TE Bilişim