Cerrahi bir müdahale ile yapılan implant tedavisi tek bir operasyon ile gerçekleşecekse bu işlem 10 ile 30 dakikalık bir süreyle yapılabilir. İmplant tedavisinin süreci daha çok yapılacak olan implant sayısına ve hastanın çene kemik yapısına bağlı olarak değişir. Bazen bu süre 1 saati bulabilir. Müdahaleden sonra implant ve kemiğin rahat bir şekilde bürünleşebilmesi için 3 aya kadar beklenebilir. Çünkü bu süreçte uygulamanın tam anlamıyla başarılı bir şekilde sonlanması beklenir.

 İmplant tedavisi ne kadar sürer ile ilgili bilgilerimizi sunduktan sonra bu tedaviye engel olan bir takım sağlık durumlarını aktarıyor olacağız. İlk olarak sigara tüketimi fazla olan hastalarda bu tedavi sekteye uğrayabilir. Sigaradaki zararlı maddeler ağız içerisindeki dokularda bakteri plağı meydana getirir ve enfeksiyon riskini artırır. Bu yüzden implant tedavisi yaptıracak olan hastaların tedaviden 15 gün önce ve tedaviden sonra en az 1 ay kadar sigara tüketmemesi gerekir.

 Şeker hastalarında da implant yapımı riskli olabilir. Bu tür hastalarda doku iyileşmesi yavaş olduğu için yine enfeksiyon riskinde artış olabilir. Ancak kandaki şeker düzeyi kontrol altına alındığında implant tedavisi uygulanabilmektedir. Sadece şeker hastalarında değil hipertansiyon hastalarında da aynı durum geçerlidir. Bu hastalarda stres ve ağrı gibi faktörler aşırı olabileceği için tedavi sırasında kan basıncı da direkt olarak yükselebilmektedir.

 Gerekli önlemler alındıktan ve kan basıncı ölçümleri yapıldıktan sonra implant uygulamasına geçilmelidir.

 Hastalıklar dışında protezlerin hazırlanması, çene kemiğinin uyumu ve implatın yapılması gibi süreçler de önem arz eder. Bu süreçte hastanın genel muayenesi yapılarak uygulamaya uygun olup olmadığı tespit edilmektedir. İmplantın seçimi de tüm bu faktörler kontrol edilerek gerçekleştirilir.

Editör: TE Bilişim