Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, yapmış olduğu açıklamada, "biyonik kulak" teknolojisinin işitme cihazından fayda görmeyen işitme engelliler için geliştirilen bir teknoloji olduğunu belirtti .

Ardıç, dünyada yaklaşık olarak 25 yıldır kullanılan bu teknolojinin Türkiye'de de başarılı bir şekilde uygulandığını, cihazın değişik model ve renklerinin bulunduğunu anlattı.
Türkiye'de bir çok fazla merkezde yüzlerce hastaya takılan biyonik kulağın sonuçlarının çok fazla iyi olduğunu kaydeden Ardıç, şu şekilde açıkladı :

"Hastaların yüzde 90'ı hayatlarından çok fazla memnun. Çocukluğunda biyonik kulak takılmış üniversiteyi okuyan ya da üniversite mezunu gençler var. Bundan akabinde işitme engelli cihaz kalmayacak kadar ilerleyecek bu tedavi yöntemi. Şimdi Türkiye'de 25 sene önce takılan ve yaşamını devam ettiren kişiler var. Genellikle 2 yaşında cihazı takıyoruz. Hepsi konuşmaya başladılar. Çevremizde artık konuşarak dolaşan çocuklar oldu, onun mutluluğunu yaşamakdayız ."

Teknolojik uygulamanın önemine vurgu yapan Ardıç, işitme engellilerin "biyonik kulakla" eğitim ve sosyal yaşama karıştığını duyma engeli çocukları olan ailelerin Türkiye'deki hastanelere başvurmaları gerekmekde olduğunu belirtti . 
Editör: TE Bilişim