Bilim insanları uzun yıllardır yapılan farklı araştırmalarda, boy uzunluğu ile kalp hastalıkları arasında bir bağlantı olduğunu görüyordu ancak son araştırma, bunu daha net ortaya koydu.

KALP KRİZİ, BOY UZUNLUĞU İLE DOĞRU ORANTILI

Leicester Üniversitesi öncülüğünde yapılan araştırmada, kalp hastalığı geçirmiş olan ya da sağlıklı, farklı boy uzunluğunda 200 bin kişinin DNA'ları incelendi. Sonuç; bireylerin boy uzunluğunu belirleyen genetik değişkenler, kardiyovasküler sistemin gelişiminde de etkili.

Araştırmaya göre, iki insanın boyları arasındaki her 6,35 santimlik fark, kısa boylu kişinin kalp krizi geçirme riskini diğerine göre % 13,5 artırıyor.

SAĞLIKLI YAŞAM ÖNEMLİ

Bilim insanları yine de bu araştırmadan yola çıkarak kısa boylu insanların daha sık kalp kontrolünden geçirilmesinin gerekli olmadığını, kalp hastalıklarına neden olan birçok değişik faktörün bulunduğunu belirtti. Korunma planın en iyi yolunun sağlıklı bir yaşam tarzı olduğunun da altı çizildi.

KALP HASTALIKLARI GENETİK de OLABİLİR

Araştırmaya destek veren İngiliz Kalp Vakfı'ndan Profesör Jeremy Pearson, Independent gazetesine yaptığı açıklamada, çalışmanın, 'Kalp rahatsızlıklarının genetik nedenleri de olabileceğini gösteren ilk araştırma' olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilişim