Kronik yorgunluğun sebebinin ruhsal değil, biyolojik bulunduğunu tetkik eden Amerikan Columbia Üniversitesi'nin araştırması, tedavide de yeni bir perspektif açacak benzeri görünüyor.

Araştırma, hastalıkla alakalı tartışmayı yine gündeme getirdi. Uzun devam eden çok yorgunluk, adale ve eklemlerde ağrı, unutkanlık ve isteksizlik benzeri emareleri olan hastalık tıp dünyasını ikiye bölmüş durumda. Kimileri hastalığın ruhsal temelli bulunduğunu savunurken, kimileri ise nedenin fizyolojik bulunduğunu söylüyor.

Columbia Üniversitesi'nde yürütülen araştırmanın bulguları ikinci grubu destek sunar nitelikte. Buna göre, kronik bitkinlik çekenlerin kanında sıhhatli olanlardan ayrıcalıklı bir grup molekül var.

HEM TEŞHİS, HEM TEDAVİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Bu moleküller, bağışıklık sistemi yönünden enfeksiyonla savaşım için salgılanıyor.Araştırmacılar, hastalığın ilk üç seneninde bu moleküllerin yüksek bulunduğunu saptadı.

Uzmanlar, bu tespitin hastalığın teşhisinde mühim bulunduğu görüşünde. Bu bulgunun, kronik yorgunluğun rehabilitasyonu için ümit doğurduğu belirtiliyor.
Editör: TE Bilişim