Onchocerca Volvulus, siyah sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşabilen ve insan vücudunda 15 yıla kadar yaşayabilen bir parazittir.Kurbanını içten içe yiyerek 50 cm uzunluğa kadar büyüyen ve bu esnada deri altında serbestçe dolaşarak dayanılmaz ağrılara sebep olan bu parazitin doğurduğu yavrular kısa bir süre içinde gözde keratite ve bunun sonucunda da körlüğe neden olurlar.

Wuchereria Bancrofti, sivrisinekler yoluyla bulaşan ve kişinin vücudunda yaklaşık bir yıl gezindikten sonra yeterli olgunluğa erişen bu parazit lenf damarlarında iltihaba, tıkanmalara ve felce sebep olur.

Trichuris Trichiura (Kamçı Kurdu), ortalama 5 cm uzunluğunda olan bu parazit kurbanının kalın bağırsaklarında parazitlenerek başlangıçta;ishal, kusma ve kansızlığa, daha sonralarıysa ağır enfeksiyonlar eşliğinde Rektum Prolapsusu'na (kalın bağırsağın anüsten dışarı fırlaması olayı) yol açar.

Loa Loa, Taşıyıcı sineğin ısırmasıyla yerleştiği insanın derisinin altında hareket etmeye başlar ve şiddetli şişliklere yol açar. Yeteri kadar olgunlaştığında insan yüzüne de ulaşmış olur ve göz sıvısına girdikten sonra korneaya yerleşir. Yıllar boyunca ciddi hasarlara sebep olan bu korkunç parazit bu aşamada dışarıdan görülebilir hale gelir.

Ascaris Lumbricoides (Bağırsak Solucanı),Kirli sular veya temizlenmemiş yiyecekler yoluyla kurbanlarının bağırsaklarına yerleşirler. Kişilerin yedikleriyle beslenerek 35 cm'ye kadar büyüyebilirler ve zayıflığa, kansızlığa ve şiddetli karın ağrılarına yol açarlar. Bu parazite uzun süreli maruz kalınınca akciğer iltihabı gibi enfeksiyonlar ve ağır organ hasarları görülebilir.

Trypanosoma Brucei,Çeçe sineklerinin sokmasıyla bulaşan bu parazit türü kana karıştığı ilk zamanlarda; ateş, eklem ağrısı, baş ağrısı, şaşkınlık ve dalgınlığa sebep olur.

Dermatobia Hominis - (Human Botfly), Başkalaşım geçirecek olan larvalarını insanların derisinin altına yerleştirir. Hayvanların vücutlarına da bulaşabilen bu larvalar canlıların etleriyle, kaslarıyla ve beyinleriyle beslenirler. Kurban bu durumu hisseder ve hatta vücudunda gezinen kurtçukları işitebilir, ama ölüm kaçınılmazdır. 
Editör: TE Bilişim