Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de nihai senelerde birçok hastalık nedeniyle hastanelere başvuran şahıs sayısı artarken, buna bağlı olarak ilaç kullanımı ve satışı arttı

En çok psikolojik rahatsızlık vakalarının arttığı gözlemlenirken, bu rahatsızlıkların giderilmesine yönelik kullanılan ilaçların satış grafiğinin de giderek yükseldiği ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2009 yılında psikolojik rahatsızlık sebebiyle hastanelere 3 milyon şahıs giderken, 2014'te bu rakam 11 milyon kişiye ulaştı. Antidepresan ve benzeri ilaçların satışı nihai 5 senede yüzde 56 arttı. Yine nihai 5 senede tüketilen yekün ilaç sayısı 211 milyon 577 bin 20 kutu oldu.


Antidepresan ve benzer özelliklerdeki ilaçların en çok tüketildiği ilk 5 vilayet İstanbul, İzmir, Başkent Ankara, Bursa, Adana olarak sıralandı. Psikolojik rahatsızlık vakalarının en az olduğu vilayetlerin başında Bayburt, Tunceli ve Ardahan yer aldı. Ayrıca, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından açıklanan rakamlarda kutu bazında İzmirliler, geçen sene 2.867.456 kutu antidepresan tüketti.
Editör: TE Bilişim