'Uluslararası Futbol Zirvesi' İstanbul'da devam ediyor.



The Shangri Bosphorus Otel'de, Kulüpler Birliği Vakfı'nın evsahipliği ile başlayan zirveye, TC Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, FIFA İcra Kurulu Üyesi Şenes Erzik, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Antalyaspor Başkanı Gültekin Gencer ve yurt dışından bir çok yabancı futbol adamı katılıyor.


CHELSEA VE MANCHESTER UNİTED'IN ESKİ CEO'SU PETER KENYON'UN AÇIKLAMALARI...


Chelsea ve Manchester United'ın eski Ceo'su Peter Kenyon, "Önemli gün Türk futbolu için. Sadece Türkiye için değil Dünya futbolu içinde önemli gün. Premier Lig'in bugün buraya geleceğini hissetmiştim. Gelirlerin artması konusunda da İspanya önemli hamleler yaptı. İki yıl önce bu böyle miydi diye sorsaydınız hayır derdim. Artık Premier Ligden, La Liga'dan Çin ligine 25 milyon Euro'ya futbolcu gidiyor. 80 milyonluk ülkeyi futbol delisi olarak görüyorum. 4 yıl sonra liginizi Avrupa'da görebiliriz. Güçlü bir TFF yapısı, güçlü başkan ve arkasında güçlü bir hükümet var. Böyle baktığımızda güçlü bir ligi de görebiliriz. Kulüpleriniz çok büyük rekabet içinde. Kulüpleriniz başarı yolunda ilerlemesi ligle doğru orantılı. En iyi futbolu sergilemeye, iyi oyuncularla sizde istersiniz. Pahalı ama iyi oyuncuyu transfer etmeyi elbette istiyoruz. 15 milyon Euro büyük para ve bu paraya iyi bir oyuncu almanız mümkün. Gözlerden kopmamak için değişimin zamanının bugün olacağını görüyorum. Türkiye çok daha önemli yere gelecektir ligi sayesinde.


Premier Lig buraya kolay gelmedi. 92 yıllık Premier Lig için karar almak kolay değil elbet. 14/6'dan bahsediyorum. 14'ün içindeyseniz, rahat, 6'nın içindeyseniz elbette rahatsız oluyorsunuz. Profesyonel kişiler tarafından yöneltiliyor, kulüplerden gelen kişiler tarafından değil. 8 milyar 300 bin Pound'u kim hayal edebiliyordu. Bu bir şeffaflığın ürünüdür. Buradan Premier Lig. Bundesliga ya da La Liga bunu yapıyor bende yapayım derseniz olmaz. Sizin tarzınız Türk tarzı olamalı. Alınan ipuçlar ve detaylar sizin kendi sisteminizi yönlendirecek" diye konuştu.


MÖENCHENGLADBACH BAŞKANI ROLF KÖNİNGS'İN AÇIKLAMALARI...


Möenchengladbach Başkanı Rolf Könings, "Türk-Alman Ticaret Odasında çalışıyorum. Türkler'le ilişkilerim çok iyi diyebilirim. Moechengladbach'ın nüfusu 260 bin. Oradan geliyorum. 2023'e kadar bir hedefiniz varsa bu büyük bir hamle olacaktır. Biz hiçbir hakkımızı satmadık. Herşeyimiz bize ait. Kendi stadımızı kendimiz yaptık. 75 bin üyemiz var. Seyirci ortalamamız yeni stadımızla ikiye katlandı. Bir felsefe yapmak istiyoruz. Bunun için bir felsefemiz var ve bunu her an geliştirmeye çalışıyoruz. Bu stadı çok amaçlı yaptık ve 450 organizasyon yaptık. 54 bin kapasitemiz var. Stadın etrafındaki alanları da satın aldık ki stadın önü ve arkası kapanmasın diye. Burayı otel, müze ve spor kompleksiyle donatıyoruz. Bir zamanlar küçük şehirdik şimdi büyük imkanlar yarattık. u organizasyonda iyi sonuçlar götüreceğim ülkeme. Buradaki rakamları duydum. buradan çok uzağız. Bundesliga'da iyi işler çıkıyor. TV yayınlarından alınan geliri artırmak zorundayız. Önümüzdeki yıl 1 milyar Euro'dan bahsediliyor burada bile biz Avrupa'dan uzağız." ifadelerini kullandı.


DURSUN ÖZBEK'İN KONUŞMALARI...


Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, "İleriye dönük bir organizasyon. Dünyada futbol ekonomisi, 50 yıldan bu yana görüyorum ki bu kadar hızlı büyüyen ve gelişen ekonomi yoktur herhalde. Türkiye UEFA'daki yerini bir kez daha anlamaktadır. Biz UEFA'da büyük yarış veriyoruz. Sıkletler aynı değil. Ağır sıklet ve tüy sıklet gibi duruyoruz Premİer Lig"le bır takımla eşleştiğimiz zaman. Bu ancak bir yönetim disiplini ile birlikte yöneltilebilir. Kulüpler Birliği Süper Lig A.Ş.'nin getireceği faydalar büyük. Ama bu doğru orantılı olmalı. Pasta büyüyecek şüphesiz. Premier Lig'le aynı kulvarda olmamız lazım. Seyir zevki daha yukarlara taşınması lazım. Elbette kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Burada işibirliği, herbirimizin bir rolü olduğunu unutmamamız lazım. Bütçesi en düşük takım bile bu Süper Lig A.Ş.'nin bir parçası olduğunu bilmeli. Bu organizasyona inanıyorum ve güveniyorum. Finansal manada Fikret Orman durumu özetledi. Para kolay bulunuyor. Fonlar, bankalar ve kolay bulunan parayı iyi yönetirseniz kulübü finansal açısından iyi yönetirsiniz. Bunu iyi yapmadığınız zaman takılıp düşersiniz. Kulübüme bu disiplini getirmek için çalışıyorum. Kulübe geçmişteki sorun nedeniyle futbol aktivitelerini tam manasıyla yerine getiremiyorsunuz. Alman konuşmacı mağaza zincirindeki dönen parayı 50 milyon Euro'dan bahsetti. Bizdeki oranı değerlendirdiğiniz zaman, aradaki uçurumu tahmin edebilir misiniz."


FİKRET ORMAN'IN İFADELERİ...


Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman da söz alarak; "Mükemmel bir organizasyon. Hepimiz bir masa etrafında toplandık ve tartışarak ilerliyoruz. Özbek benim söyleyeceklerimin yüzde 80'ni ifade etti. Rizespor, Kayserispor büyüyeceği büyüdüğü zaman üç büyükler de büyüyecek. Rolf 260 bin kişilik bir kentten bahsetti. Sanki bizi işaret etti. Elbette seyirci sorunu var. Bunu bir centilmenlik ve fair-play aşamasında sağlamalıyız.


Bu sporu zarar vermeden büyütmemiz lazım. Bu rekabeti gazete sayfalarında değil masada yapmamız lazım. Birbirimizin tarzı da yani Özbek'in fikirleri ile bizimki tıpatıp uyuşuyor. Para çok önemli. Ama biz kulüplerin sahibi değiliz dernek statüsü ile yönetiyoruz. Doğru yönetmek ve doğru harcamak durumundayız. Şimdi en önemli konu doğru harcama yapmamızdır. Kulübün bütçesini kontrol altında tutman birinci görevimiz. Göksel Gümüşdağ'a da bu zirveden dolayı teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

Editör: TE Bilişim