Bilgisayar sektörüne bomba gibi düşen bu haber sonrası hem AMD, hem de Samsung’un ürettikleri işlemcileri ve özellikleri birleştirecekleri ve daha kaliteli ve ilgi çekecek bir işlemci üzerinde çalışacakları iddia ediliyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesi takip edilemezken son günlerde ortaya atılan iddia da teknoloji dünyasının iki devinin birleşme iddiaları bomba etkisi yarattı! Samsung AMD yi satın mı alacak? İşte iddia bu. Teknoloji devi akıllı telefondaki büyüme hızını işlemcilerde de yakalamak için düğmeye bastı.

SAMSUNG AMD’Yİ ALIYOR MU?

Samsung‘un, AMD‘yi satın almak istediği son günlerde özellikle sosyal medya da konuşulmakta. İntel ile birlikte dünyanın en büyük işlemci üreticisi olan AMD mobil alanda bir varlık gösteremedeği biliniyor. Bu yüzden AMD‘nin işlerinin kötü gittiği, bu arada kendisi de işlemci üreticisi olan Samsung‘unAMD‘yi satın alarak, AMD‘ye ait teknolojileri kendi safına katmak istediği konuşulanlar arasında. Teknoloji devi Samsung kısa süre öncesine kadarakıllı telefonlarında Qualcomm şirketine ait Snapdragon işlemcisini kullanmış ve daha sonra anlaşamayarak yeni model telefonlarda kendi ürettiğiExynos işlemcilerini kullanacağını açıklamıştı.

Samsung, Intel ve Qualcomm arasında çok ciddi bir savaş sürüyor. Mobil pazardaki stratejilerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalan Samsung, Qualcomm ile işbirliğine son vererek, kendi işlemcilerine daha fazla yatırım yapıyor. Ancak Intel’in mobil pazarda yer edinebilmek için Atom işlemcilerinin fiyatlarını aşırı kırması, her iki rakibinin de kâr marjlarını durmadan eritiyor.

Güney Kore’de ortaya çıkan yeni bir rapora göre, Samsung kendini köşeye kıstırmaya çalışan rakiplerine AMD’yi tamamen satın alarak cevap vermeye hazırlanıyor. Rapora göre bu fikir yeni de değil, ilk kez 2007 yılında Samsung içinde masaya yatırılmış olan bir seçenek. Ancak aradan geçen yıllar hem Samsung, hem de AMD için pek çok şeyi değiştirmiş bulunuyor.

Samsung’un 2017 yılında devreye girecek yeni işlemci fabrikası kurmak için 15 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldığını daha önce haber yapmıştık. Bu fabrika 14 nm ve daha da küçük ölçeklerde üretim yapabilecek kapasitede olacak. AMD ise özellikle üretim konusunda büyük sıkıntılar çekiyor. AMD’nin sahip olduğu işlemci ve grafik işlemci ailelerini, tasarımlarını ve patentlerini tamamen satın almak, Samsung’un işlemci pazarında oyun kurucu haline gelmesine imkan tanıyacaktır. AMD ise Samsung’un para ve tesislerini kullanarak devamlı ertelemek zorunda kaldıkları projeleri hayata geçirebilme fırsatı bulabilir.

Tabii bu rapor ve içinde yazanlar şimdilik spekülasyondan öte gitmiyor. Her endüstride bu tür satın alma haberleri sık sık çıkar, çoğu da bir sonuca ulaşmaz. O yüzden bu haberlere temkinli yaklaşmakta her zaman fayda vardır. Ancak olası bir Samsung-AMD evliliğinin tüm sektöre yeni bir soluk getireceğini hesap etmek de çok zor değil.
Editör: TE Bilişim