Mersin’de engelli çocuklar, Engelliler Günü’nde merkez ilçe Toroslar Belediyesi’nin özel olarak imal ettiği salıncaklarda doyasıya eğlendiler. Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, engelsiz bir Mersin oluşturmak için çalışacaklarını söyledi.
Toroslar Belediyesi’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde düzenlendiği etkinlik, şölene dönüştü. Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Başkan Tuna, 7 engelli vatandaşa tekerlekli sandalye armağan etti. Toroslar Belediyesi tarafından engelli çocuklar için imal edilen engelli çocuk oyun gruplarının da yerleştirildiği parktaki etkinliğe, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Mersin Merkez Komutanı Albay Ekrem Özer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelli Dairesi Başkanı Mustafa Saçıkara ile engelli derneklerinin başkanları ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı.
Etkinlikte konuşan engelli derneklerinin başkanları, engellilere yönelik gerçekleştirdiği proje ve çalışmalarından dolayı Başkan Tuna’ya teşekkür ederek, Toroslar Belediyesi tarafından kurulan ve engelli insanların engel durumlarına göre mesleki eğitim alabilecekleri Engelliler Akademisi’nin de önemli bir hizmet olduğunu ifade ettiler.
Başkan Tuna da belediye olarak göreve geldikleri 11 yılda engellilerin önündeki engelleri kaldırmak ve onların toplumsal hayata katılımlarını sağlamak amacıyla birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Mersin’de faaliyet gösteren engelli dernekleriyle de sürekli istişareli bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Tuna, her sağlıklı insanın bir engelli adayı olduğunu vurgulayarak, engellilere acıyarak değil, sahip çıkarak değer verilmesi gerektiğini kaydetti. Tuna, “Engelsiz yaşamın zeminlerini oluşturabilmek anlamında engelli vatandaşlarımıza yönelik projeler yaptık ve mesleki eğitimler sunduk. Göreve geldiğimiz ilk yıllarda bölgemizde ne kadar engelli var ise ev ev gezerek engelli durumlarına göre tespitler yaptık. Hayata geçirdiğimiz AB projesi ile görme engelli vatandaşlarımıza bilgisayar, masörlük, santral operatörlüğü, rehberlik ve serbest hareket etme gibi 5 dalda eğitimler verdik. Geçen yıl Engelliler Günü’nde Engelliler Akademisi’nin açılışını gerçekleştirdik. Kaldırım çalışmalarımızda her zaman düşük banket uygulamasını yaptık ve özellikle rampalara dikkat ettik. Dezavantajlı insanlarımızın daha sağlıklı ortamlarda hayatlarını idame edebilecekleri ortamları oluşturmaya devam edeceğiz. İnşallah önümüzdeki süreçte Mersin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte birçok projeyi hayata geçirerek engelsiz bir Mersin oluşturmanın yollarını arayacağız” dedi.
Konuşmaların ardından Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı Mersin Şubesi’nin (ZİÇEV) öğrencileri, hazırladıkları Türk Bayrağı tablosunu Tuna’ya armağan etti. Engellilerin temsili olarak yaptığı askeri geçiş ile devam eden etkinlikte, ZİÇEV ritim grubu da bir gösteri sundu. Öte yandan Başkan Tuna, 7 engelli vatandaşa tekerlekli sandalye armağan etti.
Tuna, daha sonra protokol üyeleri ve katılımcılarla birlikte kendi imal ettikleri ve parkın içerisine monte ettikleri engelli çocuk oyun gruplarının bulunduğu alana geçti. Çocukların yanı sıra bugüne kadar salıncağa hiç binmemiş yetişkinlerin de kullanabileceği özel dizayn edilmiş olan engelli salıncağı yoğun ilgi gördü. Etkinlikte ayrıca, Toroslar Belediyesi’nin KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın adını yaşattığı açık hava müzesine Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı tarafından Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan tank ve askeri araç getirilerek, alana yerleştirildi.
Kaynak: iha