Van’da yasal yayın yapan Tutku Radyo Yönetimi Kurulu Başkanı Celal Geçken ve Van Fm İletişim Yayıncılık Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yavuz Görentaş, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından korsan yayın yaptığı bilgisi paylaşılarak mahkeme kararıyla kapatılan kurum yetkilisinin doğru olmayan bilgilerle Van’da yayın yapan yerel basın kuruluşlarını aldattığını savundu.
RTÜK tarafından Van’da korsan yayın yaptıkları açıkça belirtilerek kapatılan İlaç FM logolu korsan yayın yapan kurum yöneticiler,i savcılığa yaptıkları itirazdan sonra savcılığın kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına dair’ cümlesiyle verilen kararı gerçek anlamından saptırarak, devlet mahkemeleri tarafından aklandıkları yönünde açıklamayla basını yanıltmaları ve basın aracılığı ile Van’da yasal yayın yapan radyo yönetimlerine ağır iftiralarda bulunmalarına yasal yayın yapan radyo yönetimleri tepki gösterdi.
Tutku Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Celal Geçken, “Kovuşturmaya yer olmadığına dair hükmün ne manaya geldiğini bilirsek birkaç gün önce bizlere hakaret düzeyinde yapılan açıklamanın ne kadar haksız ve mesnetsiz olduğunu daha iyi anlarız. Hukuk dilinde, ‘Kovuşturmaya yer yoktur’ kararının “Sizin adınıza herhangi bir kovuşturma yapılmayacaktır, yani duruşma aşaması olmayacaktır çünkü dava daha açılmadan dava açılmasına gerek görülmemiştir. Karşı taraf bu karara itiraz eder ve itirazı yerinde görülürse ancak dava açılabilir. İtiraz edilmezse hakkınızda dava açılamaz’ anlamındadır. Yani bu kararla korsan yayın yaptıkları için RTÜK tarafından kapatılan İlaç FM’in haklı olduğu, mahkeme kararıyla aklandığı, mahkemenin, tamam kardeşim siz haklısınız, sizi dava eden size korsan diyen RTÜK’ün haksız olduğu gibi bir şey yoktur” dedi.
RTÜK, Van’da korsan yayın yaptığını belirterek mahkeme kararıyla İlaç FM’in korsan yayını durdurmak için verici diye tabir edilen cihazın mühürlendiğini ifade eden Geçken, “Yani verici denen cihazın mühürlenmesi, ikinci mahkeme kararı netleşmeden kapatılan yayınının bir daha açılmayacağı anlamındadır. ‘Kovuşturmaya yer olmadığına dair’ hükmüne karar veren savcılık da zaten mühürlenen cihazı karar kesinleşmediği için kurum yetkililerine vermemiştir. Savcılık karşı tarafın yani RTÜK’ün yasal hakkı olan itirazı 15 gün bekleyeceğini belirtmiştir. Mühürlü olan vericinin teslim edilmemesi o arkadaşların şu an mahkeme kararına rağmen başka bir vericiyle yayınlarını başlattıklarının zaten ispatıdır. Eğer iddia ettikleri gibi savcılık onları akladıysa neden mühürlenen cihazı kendilerine vermediler. Neden 15 günlük itiraz süreci olduğunu belirttiler diye sormak gerekir” şeklinde konuştu.
Radyo yetkililerinin Van’daki bazı radyoların kendilerini çekemediğini iddia ettiğini ifade eden geçken, “Ayrıca Van’da kendileriyle birlikte altı radyo olduğunu açıklamışlar. Oysa o radyoyu kapatan RTÜK kapatma kararını onaylatmak için müracaat ettiği mahkemeye bu radyonun yasal olmadığını belirtiyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Van’da yayın yapan İlaç FM’in korsan olduğunu belirterek kapatıyorsa, onlarda hayır biz yasal bir radyoyuz kaçak radyo değiliz bize iftira atıyorlar diyorlarsa, RTÜK’ün kendilerine neden kaçak yayın dediklerini sormaları gerekir. Acaba RTÜK’ün elinde olmayan belgeler o arkadaşlarda mı var? RTÜK’ün mahkeme kararında böyle bir radyonun kayıtlı olmadığı belirtiliyor. Kaçak radyo olduğu için kapatıyor” ifadelerine yer verdi.
Kaçak yayın yapan radyo yönetimi, RTÜK’ten yetkililer mahkeme kararıyla korsan yayın yaptıkları radyoyu kapattığı zaman bile vatandaşlara, bürokratlara ve reklamlarını yaptıkları esnafa cihazlarının bozuk olduğunu, bundan ötürü birkaç gün yayınlarının olamayacağı yalanına sığındıklarını ifade eden Geçken, “Şimdi kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararı sanki mahkemenin kendilerinin haklı olduğunu, bu cümle ile aklandıklarını, RTÜK’ün haksız olduğu havasıyla kendi yalanlarına bir de basını alet etmişlerdir. Savcılık onların yasal bir radyo olduğunu söylemiyor. Onların itirazını kabul ederek hakem görevi gereği şikayet edenle şikayetçiyi bir daha dinleme kararı alıyor. İddia ettikleri gibi yasal bir zemine kavuşma gibi bir karar yoktur. Arkadaşlar RTÜK’ün yasal olmadığını belirterek radyolarını kapatmalarından sonra onlar da yasal haklarını kullanarak itiraz etmişlerdir. Savcılık da RTÜK’ün yasal olmadığı iddiasıyla kapattığı radyonun, yine RTÜK’ün vereceği bilgi ışığında değerlendirileceği belirtilerek ‘kovuşturmaya yer olmadığına dair’ yani şu an dava açmaya gerek olmadığına ama RTÜK itiraz ederse dava açılacağına karar verilmiştir. Burada karar RTÜK’ün. Kamu davası haline dönüşen iftira dolu bu açıklamalara dava açar mı ya da daha önce kaçak yayın yaptıkları iddiasıyla kapattıkları radyo hakkında savcılığın verdiği karara itiraz eder mi? Etmez mi? Bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.
Van’da yerel yayın yapan Van FM Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Görentaş, Van ili sınırları içinde yasal 7 radyonun olduğunu, bunlardan 5’inin Van merkezde, 2’sinin ise Van’ın Erçiş ilçesinde yayın yapma haklarının olduğunu, bunlar arasında İlaç FM diye bir radyonun olmadığını, zaten yasal radyo olmadığı için RTÜK yetkilileri tarafından mahkeme kararıyla vericisinin mühürlenerek kapatıldığını belirtti. Kendilerinin mahkeme kararıyla aklandığı yönünde açıklamalarda bulunarak, yasal radyolara basın aracılığı ile ağır iftiralarda bulunan radyo sahibinin yerel basına verdiği bilgilerin doğru olmadığını, yayın yapmaya devam eden korsan kurumun devletin kanunlarını ’takmadığını’, kaçak yayın için radyolarının RTÜK’ün aldığı mahkeme kararı ile kapatmasına rağmen kendilerini haksız bir şekilde gündemde tutmak ve haklı kurumları karalamak gibi bir hataya düştüklerini belirterek, “Bir iş yerinin mühürlenmesi ile bir radyo istasyonunun vericisinin mühürlenmesi aynı işlemdir. Mühürlenen bir iş yerinin mührünün tekrar açılması nasıl yasal izni gerektiriyorsa, mühürlenen bir radyo vericisinin yasal yollarla açılmadıkça yayın yapılan frekanstan yayın yapılmayacağını gösterir. RTÜK’ün yasal olmadığını, kendilerinde böyle bir müracaatının olmadığın belirterek kapattığı radyonun vericisi hala adli emanette mühürlüdür. Devletin mühürlediği, yani yayın yapamazsın kararını takmaya ama devlet savcısının verdiği kararı bile kendi aleyhine çevirerek açıklama yapan kaçak radyo yöneticisi bizlere açıkça iftira atmaktadır” dedi.
Van’da korsan yayın yapan radyoların tamamı RTÜK yetkililerinin aldığı mahkeme kararı ile kapatıldığını iddia eden Görentaş, “Biz daha önce savcılığa şikayette bulunduğumuzda, yetkililer savcılığın böyle bir yetkisinin olmadığını, savcılığın sadece RTÜK’ün kararlarını uygulayabileceğini, bu konuda onların yetkili olduğunu söylemişlerdi. ‘Kovuşturmaya yer olmadığına dair’ kararıyla zaten savcılık bunların yasal radyo olduğunu, kanunen aklandıklarını söylemiyor ki. Savcılık burada korsan olmadığını RTÜK’ün kendisine haksızlık yaptığını iddia ederek itiraz edenlere hakemlik görevi yaparak RTÜK’ten gelecek bilgiler doğrultusunda karar vereceğini belirtiyor. Kararın devamında eğer RTÜK 15 günlük yasal süreç içersin de itiraz etmezse, vericilerinin iade edileceğini söylüyor. Karar kesinleşmediği için Savcılık mühürlenerek adli emanette tutulan cihazı zaten vermiyor. Bu cihazın verilmesi için yasal sürecin beklenmesini belirtiyor” şeklinde konuştu.
RTÜK Van’da yayın yapma izni olmayan ulusal radyolara bile yazı yazarak Van’da yayın yapma haklarının olmadığı hatırlatılarak kapanmalarını sağladığını ifade eden Görentaş, “Ulusal yayın yapma izni olan ama Van ili sınırları içinde yayın yapma izni olmayan ulusal radyolar kapatıldığı gibi, korsan yayın yaptığı için kapanan İlaç FM logolu radyo da kapanmıştır. Bu arkadaşlar onlarca yalan yanlış bilgi ile sanki yasal radyolar kendilerine haksızlık yapıyormuş iddialarıyla iftira atarak bizlere haksızlık yaptı. Mahkeme kararlarına bakıldığında, kendilerine haksızlık yapıldığını dile getiren arkadaşların yayın yaptığı radyonun kaçak radyo olduğu ve RTÜK’e başvurularının olmadığı açıkça belirtilmesine rağmen basın yoluyla attığı iftiraları kabul ederek basın yoluyla bizden özür dilemesini aksi takdirde kendileri hakkında yasal işlem başlatacağımız belirtiyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.
Kaynak: iha