Afyonkarahisar’da esnafın kullandığı kredini geri ödeme oranını yüzde 90’lar seviyesinde olduğunu belirtildi.

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı M. Emin Birliktir, kooperatif plasmanının 40 milyon lira olduğunu buna karşılık 378 bin liralık bir icra takibi olduğunu söyledi. Birliktir, esnafın borcuna sadık olduğunu belirterek, teşekkür etti.

Kooperatiflerin icra takip oranları, kullandırdıkları kredi, ödeme oranları, kooperatif mal varlığı gibi 21 ayrı sınıfta değerlendirmelere tabi tutulduğunu ifade eden Birliktir, “Tüm bu oranlar tutulduğunda 1. sınıftan başlayarak 6. sınıfa kadar kooperatif var. Örneğin birinci sınıf kooperatifler 150 bin TL’ye kadar kredi verebiliyor. Alt sınıf kooperatifler ise daha düşük oranda kredi verebiliyor. Biz birinci sınıf kooperatif statüsündeyiz. Bu sayede esnafımıza kullandırdığımız kredi oranı ise en yüksek seviyededir.” dedi.

Hükümetin küçük esnaf ve sanatkara vereceği 30 bin TL’lik faizsiz krediler hakkında da konuşan Birliktir, şu ana kadar 60 kişi başvuru yaptığını kaydetti. Kooperatifin bu güce dayanamayabileceğini ifade eden Birliktir, “Bu nedenle kooperatifin maddi gücü dayanmayabilir. Yönetim olarak karar aldık. Bundan sonra haftada en fazla 5-6 kişiye bu krediden vereceğiz. Çünkü plasman kooperatif bünyesinden karşılandığı için esnafımıza kredi kullandırmada nakit sıkıntısı yaşayacağız.” diye konuştu.
Kaynak: cha