Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaleti, Selefilere karşı çocuk, genç ve aileleri bilgilendirmek için eyalette açtığı Wegweiser (Rehber) bürolarının sayısını artırıyor. Dortmund'daki büronun açılışına katılan KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger, aşırıların bu toplumun ürünü olduğunu, cami kültürü alan çocuk ve gençlerin Selefiliğe kendilerini kaptırmadıklarını vurguladı.

KRV'de aşırılığa karşı erken tedbir almayı temel prensip edinen Wegweiser büroları; okul, aile, gençlik daireleri gibi çok sayıda kurum ile işbirliği içerisinde olacak. Kurum sayesinde çocuk ve gençlerdeki hal, konuşma ve tavırlarda değişiklik olduğu takdirde olası bir tehlikeyi bertaraf etmek için danışmanlık hizmeti alınabiliyor.

Dortmund'daki açılışta konuşan KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger, “Bu grup içerisinde saldırganlık artıyor.” Bu gibi kurumla sayesinde alınan önleyici tedbirlerin toplumu geleceğin terör saldırılarından koruyacağını dile getiren Jäger, “Bu aşırılar bizim içimizde yetiştiler. Bunlar bizim toplumumuzun bir ürünü. Bu çocuklara geri dönmeleri için bir kapı aralamamız lazım.” dedi.

Bakan Jäger, camiye devam eden gençlerin çok istisnai durumlarda radikalleştiklerini, cami kültürü alan çocuk ve gençlerin ise Selefiliğe kendilerini kaptırmadıklarını vurguladı. Sosyal Demokrat Partili bakan, radikalleşmelerin yoğun olduğu internet ortamında mücadele başlatacaklarını duyurdu. Jäger, önümüzdeki günlerde bunun için profesyonel blogculardan oluşan bir ekip kuracaklarını dile getirdi.

Açılışa Dortmund Belediye Başkanı Ulrich Sierau da katıldı. Sierau, büro açılışını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi ve Dortmund'da cami derneklerinin aşırılığa karşı kendileri ile işbirliği içerisinde olmasını takdir ettiğini söyledi. Belediye Başkanı, “Dini hoşgörümüzün sınırı, inancın başkalarının dışlanmasına ve şiddete yönlendirilmesinde ve toplumun özgürlüklerinin tehdit edilmesinde suistimal edilmesi noktasına kadardır.” diyerek dinin kötüye kullanılmasına müsaade etmeyeceklerini kaydetti.

Açılışa katılan KRV Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Burkhard Freier ise “Paris saldırısından sonra somut olarak tehlikeli şahıslar arttığı gibi tehlikedeki yerler de arttı.” diyerek bu büroların önemine vurgu yaptı. Freier, her hafta sekiz ila on ihbar aldıklarını ve bunların en az üçünün saldırı riski taşıdığını söyledi. Freier'e göre bu durum Almanya genelinde de aynı şekilde artıyor.
Kaynak: cha