İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 1 milyar 744 milyon 849 bin lira olarak belirlenen 2016 bütçesinden 597 milyon lirayı tamamen yatırımlara ayırdı. Bu yıl planlanan yatırımlar arasında Tire ve Mordoğan arıtma tesisleriyle İzmir’in sınırlarına 2014 Mart ayında dahil olan dokuz ilçenin altyapı ihtiyaçları var. İZSU, gelecek yıl 600 kilometrelik yeni şebeke ve isale hattı da yapacak.

2004–2015 yılları arasında 1 milyar 850 milyon liralık yatırım yapan İZSU, 2016 bütçesinin yüzde 34’ünü de yine yatırımlara ayırdı. Yeni yılda öne çıkan yatırımlar arasında hizmet binaları yapımı, çevre ilçeler için iş makinesi alımları, kanal, arıtma ve içme suyu yer alıyor. İZSU, hizmet kapasitesini arttırmak amacıyla 40 iş makinesi daha alacak. İZSU yetkilileri, çevre yerleşimlerin yıllardır süregelen en büyük sıkıntılarının başındaki, evsel atık suların çevreye zarar vermeden uzaklaştırılması için yeni arıtmaları devreye aldıklarını hatırlatarak, 2016 yılında Mordoğan ve Tire arıtmalarının da temelini atacaklarını açıkladı. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini arttıracak ek ünite yapımının devam edeceğini kaydeden yetkililer, “İzmir’i, Türkiye’de en büyük arıtma kapasitesine sahip il konumuna getirdik. Bu ünvanı koruma hedefiyle çalışıyoruz. Giderek karasallaşan İzmir Körfezi’nde yüzebilmek hedefiyle başlattığımız ve TCDD işbirliği ile sürdürdüğümüz ‘İzmir Limanı ve Körfezi Rehabilitasyon Projesi’ kapsamında ÇED sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Ayrıca ÇED izninin alınmasının ardından başlayacak tarama çalışmalarında çıkan malzemenin geri kazanımına yönelik, üniversitelerle araştırma projelerimizi tamamladık, olumlu sonuçlar aldık. Körfezdeki su kalitesi değişimlerini, yine üniversitelerimizle birlikte izliyoruz. Çok sayıda ortak araştırma projesiyle ileri teknoloji uygulamalarını kente taşıyoruz. Kentin artan nüfusunun su ihtiyacını karşılamak için yatırımlarımız aralıksız sürüyor. İzmirlilere kesintisiz ve güvenli su verme mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

2016'DA NELER YAPILACAK?

Mordoğan ve Tire ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri inşaatına başlanacak. 600 kilometre yeni şebeke ve isale hattı yapılacak. 150 kilometre uzunluğunda yeni kanalizasyon hattı yapılacak. 1.7 milyon metrelik kanal hattı temizlenecek. 19 kilometre uzunluğunda yağmur suyu ızgarası yapılacak. 40 kilometre uzunluğunda yeni yağmur suyu hattı oluşturulacak. 20 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapılarak korkuluk takılacak. 200 kilometrenin üzerinde derenin bakım ve temizliği yapılacak. 30 yeni su sondaj kuyusu açılacak. Bozköy, Mordoğan, Çandarlı ve Karaçam göletleri içme suyu arıtma tesisleri ve iletim hatlarının uygulama projeleri hazırlanacak. Uygulama projeleri devam eden Aliağa ve Çeşme içme suyu arıtma tesislerinin yapım çalışmalarına başlanacak. Uygulama projeleri tamamlanan Foça, Yeni Foça ve Musabey kuyuları içme suyu arıtma tesisleri yapım çalışmalarına başlanacak. Bornova Şişeleme Tesisi tamamlanacak. İçme suyu arıtma tesisi projelerine devam edilecek. Muhtelif köylere yer altı suyu arıtma tesisi yapımı devam edecek. Çamlı Barajı’nın uygulama projeleri için DSİ ile yapılacak kontrollük hizmetleri protokolünün ardından ihaleye çıkılacak. Halkapınar Su Fabrikası’na genel müdürlük hizmet binası yapım ihalesine çıkılacak. Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi inşaatı tamamlanacak. Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi ve kanalizasyon şebekesi imalatları tamamlanacak. Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi çalışmaları devam edecek. 50 adet su deposu, bakım ve onarımdan geçirilecek. Çevre ilçelerde, merkezdeki gibi izole sayaç bölgeleri oluşturularak uzaktan okuma sistemi kurulacak. 6 adet atık su arıtma tesisinin projesi tamamlanacak. (Dikili, Foça Gerenköy, Kiraz, Selçuk, Ulucak, Yeni Şakran). İzmir Körfezi su kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecek. ÇED onayının ardından, yüzülebilir körfez hedefiyle tarama çalışmaları başlatılacak. Çamur yönetimi master planı hazırlanacak. Atık su arıtma tesislerinin çıkış suyunun yeniden kullanılması sağlanacak.
Kaynak: cha