Yozgat, Sivas ve Kayseri illeri tarafından oluşturulan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) yönetim kurulunun, 2015 Faaliyet Raporu'nu görüştüğü aralık ayı toplantısı Yozgat’ta yapıldı. Ajans tarafından yürütülmekte olan, mali destek programları kapsamında toplam proje tutarı 55 milyon TL olan 75 projenin uygulama sürecinin devam ettiği belirtildi.

Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Kayseri Valisi ve Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Düzgün, Sivas Valisi Âlim Barut, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Yozgat İl Genel Meclisi Başkanı Halil Şahbaz, Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık, Sivas İl Genel Meclisi Başkanı Sedat Özata ve ORAN Genel Sekreteri Kamil Taşçı katıldı. Kayseri Valisi ve Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Düzgün, toplantının açılışında ORAN'ın 2015 yılı faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nın faaliyetlerini planlama ve koordinasyon süreçleri, mali ve teknik destekler ile yatırım destek danışmanlığı başta olmak üzere tüm alanlarda bölge kalkınmasını hedefleyen çalışmalarla sürdürdüğünü ifade eden, Vali Düzgün şunları söyledi: “Ajans tarafından yürütülmekte olan mali destek programları kapsamında toplam proje tutarı 55 milyon TL olan 75 projenin uygulama süreci devam etmektedir. Söz konusu projelere yönelik olarak ihale faaliyetleri, kontrol ve izleme çalışmaları, raporlamalar ve ödeme işlemleri Ajans uzmanları tarafından geçtiğimiz ay içerisinde de eksiksiz olarak gerçekleştirilmiştir. Önümüzdeki süreçte; devam eden projeler kapsamında yararlanıcılardan gelen ara ve nihai raporların değerlendirilmesi yapılacak, fiziksel kontrol ziyaretleri ile izleme ziyaretlerine devam edilecek, projeler özelinde yararlanıcılardan gelecek farklı tip raporlara istinaden incelemeler yapılarak varsa ilgili ödemeler gerçekleştirilecektir. Tamamlanmış olan projelerin denetimlerine başlanmış olup aralık ayına kadar yüzde 75’i tamamlanan denetimlerin geri kalan kısmı da aralık ayı sonuna kadar tamamlanacaktır.”

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı 2015 yılı II. Olağan Kalkınma Kurulu'nun, 24 Kasım 2015 tarihinde Sorgun ilçesinde gerçekleştirildiğini hatırlatan Vali Düzgün, “Gündem konusu 'Bölgesel Eşitsizlikler' olan kurul toplantısına 72 üye katılım sağlamıştır. Bozok Üniversitesi ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı 2016 Yılı Mali Destekleri hakkında bilgiler verilen toplantıda İl Kalkınma Kurulları’nın faaliyete geçirilmesi ile Kalkınma Kurulu’nun etkinliğinin artırılması kararları alınmıştır.” diye konuştu.

Bölge liderlerine, Ajans uzmanlarına ve genç girişimcilere ORAN Akademi kapsamında konferanslar düzenlendiğini vurgulayan Düzgün, şöyle devam etti: “Türkiye’nin dünya çapında tanınmış girişimcisi ve uluslararası girişimcilik TV programı 'Dragons Den' jürisi ve Türkiye’de franchising sisteminin kurucusu Baybars Altuntaş tarafından 'Girişimcilik ve E-Ticaret' konulu konferans düzenlenmiştir. Kayseri Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte Kayseri’nin Arap ve Kuzey Afrika coğrafyasına tanıtımı amacıyla 17 ülkeden 72 turizm acentesi ve tur operatörünün katıldığı 5. Metex Etkinliği’nin düzenlenmesine katkı sağlanmıştır. Firefly Intelligent Technologies firması ile Erciyes Teknopark AŞ bir araya getirilerek, firmanın üzerinde çalıştığı Cilt Kanseri Kontrol Teknolojisini geliştirmek üzere işbirliği imkânları görüşülmüş ve firmanın Erciyes Teknoparkta faaliyet göstermesi için gereken teknik konular karara bağlanmıştır. Ajansımızın öncülüğünde, Borsa İstanbul AŞ, Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve Yatırım Finansman Menkul Değerler AŞ’nin ortaklığında düzenlenen organizasyonda; döviz kuru riskinin yönetilmesi, türev piyasa araçlarının kullanım alanları, opsiyon sözleşmeleri ile farklı yatırım olanakları ve bu araçların yatırım stratejisindeki yerleri konusunda katılımcılara eğitim verilmiştir. Kayseri OSB, Kayseri Ticaret Odası, Askon, Tümsiad, Müsiad ve Erciyes Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ile Ajans faaliyetlerinin görüşüldüğü bir dizi toplantı yapılmıştır. Toplantı ile Ajans ve paydaşları arasında yapılabilecek işbirlikleri değerlendirilmiştir. Kobi Haftası dolayısıyla düzenlenen AB Mali Destekleri ve Kayseri için Fırsatlar konulu konferansa katılım sağlanmıştır. Açılış konuşması yaptığımız konferans içerisinde hem mali destekler hem de yenilik stratejisi ile ilgili sunumlar yapılarak, Ajans faaliyetlerinin tanıtımı yapılmıştır. Kayseri YDO olarak ilimize bağlı tüm ilçeleri ziyaret ederek yetkili kişilerle tanışmak ve ilçelerin kalkınmışlık seviyesini artırmak adına neler yapıldığını ve neler yapılabileceğini tespit etmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Felahiye, Akkışla, Özvatan, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yeşilhisar, Pınarbaşı ve Bünyan olmak üzere 9 ilçemiz ziyaret edilerek, ilçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları ile görüşülmüş, ilçelerin mevcut sorunları hakkında bilgi alınmıştır. İlçelerin planladığı yatırımlar hakkında bilgi alınmış, mevcut potansiyeller değerlendirilmiştir. Moskova’da düzenlenen Mebel 2015 Moskova Mobilya Fuarı'na Kayseri OSB heyeti ile birlikte katılım sağlanmıştır. Fuarda Kayseri mobilya sektörü için Rusya’daki fırsatlar araştırılmış, Rus Türk İşadamları Derneği, Moskova’da yatırım yapmış Türk sanayicileri ve Büyükelçiliğimiz ziyaret edilmiştir. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ile ORAN Kalkınma Ajansı arasında kurumlar arasındaki çalışmaların niteliğini ve yoğunluğunu artırmak amacıyla işbirliği protokolü hazırlanmıştır.”

Yozgat’ta Kalkınma Çalıştayı düzenleneceğini kaydeden Düzgün, “Yozgat Yatırım Destek Ofisi Viyana Türk Ticaret Müşavirliği ile ortak bir organizasyon düzenlemiştir. Bu kapsamda MÜSİAD ve TÜMSİAD Viyana şubelerinin yanında Yozgatlılar Federasyonu ve Yozgatlı işadamları ile görüşme sağlanarak yatırım yapmaları için Yozgat’a davet edilmiştir. 2015 yılı Teknik Destek Programı 5. Dönemi kapsamında 9 başvuru teslim alınmış olup 5 başvuru başarılı bulunmuştur. 2015 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı 6 Kasım’da sona ermiş olup yıl boyunca toplam 29 başvuru teslim alınmış ve bu projelerden 12 faaliyet teklifi desteklenmeye hak kazanmıştır. Türkiye kalkınma politikaları ekseninde Yozgat’ın geleceğinin detaylı olarak tartışılacağı Yozgat Kalkınma Çalıştayı düzenlenecektir. Çalıştaya, bakanlarımız, üniversite öğretim üyeleri, ORAN Kalkınma Kurulu Yozgat üyeleri ile ticaret ve sanayi odaları temsilcilerinin katkı ve katılım sağlaması beklenmektedir.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: cha