Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Etkili İletişim ve İşaret Dili Eğitimleri katılım belgeleri Çekirge Devlet Hastanesi Konferans salonunda düzenlenen törenle katılımcılara verildi. Törene Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın, Tıbbi ve İdari Hizmetler Başkanları, hastane yöneticileri, kursiyerler ve hastane çalışanları katıldı.

İletişim ve İşaret Dili Eğitimleri Koordinatörü Dr. Ramazan Işık’ın iletişim konulu sunumuyla başlayan tören, iletişim eğitimcileri tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi ile devam etti. Dr. Ramazan Işık, hasta ve yakınları ile yaşanabilecek iletişim kazalarının önüne geçmek amacıyla drama tekniği kullanılarak sağlıklı iletişim kurma yöntemleri, sözlü ikna sanatı, kötü haber verme, zor hasta ve yakını ile baş etmek konularında, genel sekreterlik ve bağlı sağlık tesisleri çalışanlarından oluşan 13 kişilik eğitim ekibi ile Eylül 2015 tarihinden beri, yirmi sağlık tesisinde toplamda 8730 sağlık personeline eğitim verildiğini kaydederken eğitimlerin devam edeceğini belirtti.

Hasta memnuniyetinin arttırılmasında etkili iletişimin önemine dikkat çeken Işık, özellikle işitme engelli hastalar için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile işbirliğine gidilerek eğitmen desteği sağlandığını ve bağlı sağlık tesislerinin Evde Sağlık Birimlerinden gönüllü 18 sağlık çalışanına işaret dili eğitimlerinin tamamlandığını sözlerine ekledi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Rüstem Aşkın da “Bende iletişim eğitimcisiyim. Tıp Fakültesi'ne öğrenciler başladığında ilk dersi ben verirdim. İletişimde beden dili, kıyafet önemlidir ama iletişimin özü içtenliktir yani kalp dili ile iletişime geçmektedir. Alçak gönüllülük önemlidir. Empati, nezaket bunlar kaybolan değerlerdir. Agresif hastalara empati kurarak yaklaşımda bulunmak en idealdir. Bunları düşünerek uygulayarak, içselleştirerek kurduğumuz her ilişki önemlidir. Hasta ve yakınlarıyla sağlıklı iletişim kurulması açısından bu eğitimlerin değerli olduğunu belirtirken emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Kaynak: cha