Ankara Yenimahalle Belediyesi, Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı (YOYAV) ile birlikte 'Yoksullukla Mücadelede Sosyal Belediyeciliğin Yeri' adlı konferansa imza attı. Ödül töreni sonrasında tüm basın mensupları dışarı alınarak maddi durumu yetersiz olan 112 vatandaşa YENİKART verildi.

50. Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu İhtiyaç sahibi vatandaşların katılımının oldukça yoğun olduğu konferansa Yenimahalle Belediyesi Başkanvekili Mehmet Kartal, Yenimahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe ve YOYAV Başkanı İbrahim Ateş de katıldı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Politika Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Akbaş’ın da konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Akbaş, vatandaşa yerel yönetimlerin yoksullukla mücadelede ki rolü, tarihçesi ve bu konudaki yasal düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Yoksullarla dayanışmanın yüzlerce yıllık bir mazisinin olduğunu belirten Akbaş, “18.yy’ın ikinci yarısında büyük bir devrim yaşanıyor; Sanayi Devrimi. Bununla beraber buharlı makine icat oluyor. Fabrika tipi bir üretim süreci başlıyor. Yani daha evvel haftalar belki aylar boyunca çalışarak ürettiğimiz şeyleri artık çok kısa bir sürede üretir hale geliyoruz. Bu üretim biçiminin değişmesi anlamına geliyor. Devrimin ardından, üretim biçimi değişir değişmez, kırsal yerlerden şehirlere büyük bir göç akımı başlıyor. Göç demek yeni bir yoksulluk biçimi demek. Şehirlerin çemberlerinde yoksul semtler oluşmaya başlıyor. Burada yoksullukla mücadelede devletin rolü asli bir önem kazanıyor. Refah devleti, sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar da burada devreye giriyor. Ancak 1980’lerden sonra yoksullukla mücadelede devletin rolü azalıyor. İşte bu noktada yerel yönetimler belediyeler öne çıkıyor” diye konuştu.

“YENİMAHALLE BELEDİYESİ EN İYİ ŞEKİLDE YERİNE GETİRİYOR”

Başkan Ateş de Yenimahalle Belediyesi’ne teşekkür ederek, “Yenimahalle Belediyesi bu tür etkinliklerde her zaman bizlere destek veriyor. Emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Bu özel haftada bizleri sizlerle buluşturdular. Bu hafta 787 bin 556 kişiye çeşitli yardım hizmetleri iletilmesi planlandı. Onun yanında çeşitli yerlerde yoksulluğu yenmek için kardeşlerimizin yanında olacağız. Bu yüzden konferanslar düzenliyoruz. Bu etkinliklerden biri de bu salonda gerçekleştiriliyor. Belediyelerin yoksulluğu yenmede çok önemli rolleri vardır. Çünkü belediyeler halkla daha çok iç içedir. Devletin halkla iç içe olan birimleridir. Yenimahalle Belediyesi bu görevi de en iyi en güzel bir şekilde yerine getiriyor” dedi.

YAŞAR VE KARTAL’A İYİLİK MADALYASI

Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu söyleyen Kartal ise, “Yoksulluk sınırı bin 433 lira civarında yani nüfusumuzun büyük bölümü hala yoksullukla boğuşuyor. Ama yoksulluk kader değildir. Biz biliyoruz ki bu ülkenin kaynakları doğru kullanılırsa ve hepsinden önemlisi birliğimizi beraberliğimizi, kardeşliğimizi koruyabilirsek, bu ülke bu kadar nüfusu çok rahat ve çağın koşullarına uygun olarak yaşatabilir. Ülkemizin kaynakları sınırsız değil, ama geniş. Yeter ki o kaynakları doğru kullanalım. Yoksullukla mücadelede yerel yönetimlere de, genel iktidara da, STK’lara da hepimize görev düşüyor. Bizde üstümüze düşün görevi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” diye ifade etti.

Konferans sonunda Ateş tarafından Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’a iyilik beratı ve madalyası verilirken, Kartal ve Akbaş’a da İyilik madalyası takdim edildi. Ayrıca belediye tarafından Akbaş’a plaket de verildi.


Kaynak: cha