Türkiye genelinde uzun dönem araç kiralama sektörüne Uşak’tan dev bir isim katıldı. Şirket Genel Müdürü Melih Akman, operasyonel filo kiralamanın satın almaya göre olan avantajların püf noktalarını açıkladı.
Uşak’tan yola çıkan, Anadolu Ulaşım ve e-bebek mağazaları gibi iki önemli markayı Türkiye’ye ve sektöre kazandıran girişimci iş adamı Halil Erdoğmuş ve ekibi, uzun dönem araç kiralama sektörüne yeni bir soluk olmak üzere bugün ilk adımlarını attılar. Özellikle kurumsal firmaların satın almak yerine, kiralamayı tercih ettikleri uzun dönem araç kiralama sektörüne adım atan And Filo yetkilileri bugün ilk müşterilerine araç teslimlerini yaparak “kısa sürede farklı hizmet ve bakış açılarıyla onbin araç seviyesine ulaşıp, Türkiye’deki iddialı firmalar arsında yerlerini alacaklarını” belirttiler.
Çiçeği burnunda firmanın Genel Müdürü Melih Akman, operasyonel filo kiralamanın satın almaya göre olan avantajlarını ise şu şekilde açıkladı; “Şirketler için uzun dönem araç kiralama her daim akılları meşgul eden ve hangisi daha avantajlı sorusunun akla gelmesine sebep olan bir konu olmuştur. ‘Uzun dönem araç kiralama veya bir başka adı ile operasyonel filo kiralama neden satın almaya göre daha neden avantajlıdır?’ sorusuna gelecek olursak, Ülkemizde kiralamak yerine sürekli öde mal sahibi olursun anlayışı hakimdir. Ancak araç satın alma için de büyüklerimiz daima “ölü yatırım” tabirini kullanmıştır. Bunun sebebi ev veya daha masrafsız arsa gibi gayrimenkul yatırımlarının yanında araç yatırımlarının hep değer kaybetmesi gelmektedir. Bugün aldığımız sıfır km bir aracı iki yıl boyunca sakladığımızı ve iki yıl sonra yine sıfır km de sattığımızı düşünelim. Araç hiç kullanılmasa bile model yaşı sebebi ile değer kaybına uğrayacaktır. Bunun yanında bir de aracın kasa değiştirmesi, makyaja uğraması gibi etkenler eklendiğinde satın alma yerine kiralama daha avantajlı hale gelmektedir. Özellikle ülkemizde araçların değişen, boyanan parçaları diğer Avrupa ülkelerine göre ciddi değer kaybı yaşatmakta olması ve satın alma yapılması halinde aracın ikinci el değerini düşürmektedir.” dedi.
UZUN DÖNEM ARAÇ KİRALAMA NEDEN DAHA AVANTAJLI?
Melih Akman, bunu iki başlık altında inceleyebiliriz derken sözlerine şöyle devam etti; “Birincisi yukarıda faydalarını sağladığımız maliyetler dışında aracın bakımı, vizesi, bandrolü, sigortası, kaskosu gibi masraflarının sürekli takip gerektirmesi ve bu masraflar yapılırken en uygun maliyeti yakalayabilmek adına ciddi anlamda zaman kaybının yaşanmasıdır. Biz bu faydanın adını operasyonel avantaj olarak adlandırıyoruz. Uzun dönem araç kiralamanın bir diğer avantajı da vergisel avantajlarıdır. Binek araç satın alınmasında KDV kullanılamadığı gibi aracı ilk aldığınız yıl amortismanınızı da kısmi ayırabilirsiniz. Üstelik başlangıçta kullanmadığınız KDV’nin eki olarak aracı ikinci el olarak sattığınızda %1 KDV’li fatura ile çıkış yapmak durumunda kalırsınız. Ayrıca araç için ödeyeceğiniz MTV’yi gider yapamazsınız. Aracı kredi ile almış iseniz araç, bilançonuzda anlamsız bir yer tutar ve ödediğiniz faizi ancak gider yazabilirsiniz. Oysa ki kiraladığınız araç için ödediğiniz bedeli tek kalemde gider yapabilir. Faturanın KDV’sini de indirilecek KDV’nizden mahsup edebilirsiniz. Biz bu ikinci faydaya da kiralamanın vergisel avantajları adını veriyoruz.” İfadelerini kullanarak kurumların uzun dönem araç kiralamadan elde edecekleri avantajları belirtti.
Kaynak: iha