Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, son yıllarda yaşanan asansör kazalarına dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
Apartmanlarda kullanılan asansörlerin güvenliği çok önemli. Çünkü asansörlerdeki en ufak bir hata ya da eksikliğin neden olacağı kaza, ölümle veya ağır yaralanmalarla sona eriyor.
Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlama doğrultusunda Efeler Belediye Başkanı M.Mesut Özakcan ‘kırmızı ‘ etiketli asansörlere dikkat çekerek, “Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. 18 Kasım 2008 tarihinde, 27058 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’ ve 05 Kasım 2011 tarih ve 28106 sayılı Resmi Gazete’de ‘Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ hükümlerine göre bina yöneticisi, asansörlerin yılda en az bir kere kontrolünü yaptırarak, kullanıcıların can ve mal güvenliğinin sağlanmasından sorumludur. Yönetmeliğe göre Belediyeler, sınırları içerisindeki her asansörün yılda bir kez A tipi Muayene Kuruluşu tarafından kontrol edilmesini sağlamaktan ve yıllık kontrolün yapılıp yapılmadığını denetlemekten sorumlu kılınmıştır” dedi.
Bu yönetmelik gereğince Efeler Belediyesi ilçe sınırları içinde bulunan yapılardaki asansörlerin yıllık kontrolünü, yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerçekleştirmek üzere akredite A tipi Muayene Kuruluşu olan TMMOB Makine Mühendisleri Odası ile protokol imzalandığını hatırlatan Başkan Özakcan, “Asansörün/Asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin yaptırılması ve kontrolü sonucunda hazırlanan raporun, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi’nden alınması zorunludur. Anılan Yönetmelik, bu raporda asansöre ilişkin can ve mal güvenliğini ilgilendiren eksik ve hatalar varsa giderilmesini zorunlu kılmakta ve giderilene dek asansörün işletilmesine izin vermemektedir. Efeler ilçemiz sınırları içerisinde, periyodik olarak yapılan denetimlerde Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Makine Mühendisleri Odasının tespitleri olduğu üzere asansörlerin önemli bölümünün zorunlu teknik standartlara uymadığı, bu durumda kullanıcıların can ve mal güvenliğine yönelik riskler içerdiği kuşkusuzdur” dedi.
“ DUYARLI DAVRANMAK GEREKİYOR”
Efeler Belediyesi olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlama doğrultusunda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini belirten Özakcan, “Vatandaşlarımızın ve bina yöneticilerimizin bu konuda duyarlı davranmaları gerekiyor. Öncelikle kullanılan asansörlerde can güvenliğinin sağlanması bunun yanında ilgili mevzuat Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğünün talimatları doğrultusunda Makine Mühendisleri Odası tarafından kırmızı etiketle işaretlenen asansörlerin bina yöneticileri tarafından ivedilikle eksikliklerinin tamamlattırılması ve bu hususun Makine Mühendisleri tarafından da onaylanması gerekmektedir. Aksi halde eksiklikleri giderilmeyen asansörlerin kapatılarak, sorumlular hakkında idari işlem başlatılacaktır” sözleriyle kamuoyunu bilgilendirdi.
Kaynak: iha