Son dönemlerin trend kilo verme, zayıflama yolları arasında yer ala Alkali diyeti ile her ay 2.5 kilo verebilirsiniz. Alkali diyeti nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır, ayrıntılı bilgi sağlık haberimizde bulabilirsiniz.

İdeal kiloya indikten sonra eski beslenme alışkanlıklarına dönülmesi, hızlı kilo artışını tetikler. Bu nedenle ideal kiloyu uzun bir süre korumak gerekir. Alkali diyet yapanların alkali ve asidik besinler arasındaki dengeyi sağlamaları gerekiyor.

Asidik gıdalar, vücudun bağışıklık sisteminin sarsılmasından yorgunluğa, unutkanlıktan hızlı kilo alımına dek pek çok olumsuz etkiye yol açıyor. Son dönemde ise pek çok kişi asidik gıdalar yerine alkalik gıdaları tercih ediyor.

AYDA 2-5 KİLO VERMEK İDEAL

Son dönemin en popüler diyeti olarak dikkat çeken alkali beslenme ile tıp dünyasının tanışıklığı aslında yarım asır öncesine dayanıyor. Sağlıklı bir yaşam standardı oturtmaya çalışan alkali beslenmede sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek hem vücudu alkali yapmanın hem de fazladan enerji alımını kısıtlayarak kilo vermenin amaçlandığını belirten Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, buna karşın hızlı zayıflama hayaline kapılmamak gerektiğini, aylık ortalama 2 ila 5 kilo zayıflamanın sağlıklı olacağını söylüyor.

Akşam yemeklerinde karbonhidratı kaldırın

Alkali beslenme tarzına geçenlerin idrarlarının rengini ve kokusunu takip etmeleri önemli. Meyve sularından kaçınılması, evde sebzelerin suyunun sıkılarak tüketilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Torluoğlu, balık tüketiminin artırılmasını, akşam yemeklerinden karbonhidratın çıkarılmasını tavsiye ediyor. Alkali su tüketmenin yanı sıra asidik ve alkali besinleri oranlamak da önem taşıyor. Örneğin bir öğünde 90 gr et tüketiliyorsa 360 gram da sebzeye yer verilmesi gerekiyor.

ASİDİK BESİNLERDEN UZAK DURMAK ÖNEMLİ

Alkali diyetin ideal kiloya ulaşana kadar uygulanabileceğini, ancak kilo koruma programına geçildiğinde alınan enerji miktarını çok düşürmeden asidik besinlerden uzak durarak bunu bir yaşam tarzı haline getirmek gerektiğini belirten Diyetisyen Torluoğlu “Diyet bittikten sonra eski beslenme alışkanlıklarına dönülmesi, hızlı kilo artışını tetiklemektedir. Bu nedenle kilo kaybı sağlandıktan sonra hedef kiloyu uzun bir süre korumak adına alkali ve asidik besinler arasındaki 3’e 1 olarak belirlenen rakamsal denge korunmalı” diyor.

Uzun süre yapılmamalı

Alkali diyetinin ideal kiloya ulaşana kadar uygulanabileceğini söyleyen Diyetisyen Torluoğlu, bu beslenmenin uzun süre kesintisiz uygulandığında kas kayıplarından metabolizma hızının düşmesine, kansızlıktan kalsiyum eksikliği ve kemik erimesine birçok olumsuzluğu beraberinde getirebileceğini söylüyor.

Dondurma yasak!

Dondurmadan margarine, kızartmalardan hazır meyve sularına, reçelden pastörize inek sütü ve inek peynirine, soya sosundan enerji içeceklerine, etten alkole pek çok tüketim maddesinin asidik olduğunu vurgulayan Diyetisyen Torluoğlu, asidik gıdaların vücudun bağışıklık sisteminin sarsılmasından yorgunluğa, unutkanlıktan hızlı kilo alımına dek pek çok olumsuz etkiye yol açtığına dikkat çekiyor.

Egzersizi eksik etmeyin

Alkali diyetten kısa sürede medet ummanın ve hızlı zayıflama hayaline kapılmanın son derece yanlış olduğunu vurgulayan Diyetisyen Torluoğlu, "Alkali diyetin amacı vücuttaki pH dengesini sağlayarak hep aynı düzeyde tutmaktır. Fakat bu tür beslenme bir sistem halinde uygulandığında verimli sonuçlar doğurur. Vücut uzun süreli bir besin kısıtlamasına maruz bırakılmadığı asit ve alkali besin dengesi sağlandığı sürece herhangi bir zararı yoktur" dedi.

Besinlerin alkali mi yoksa asidik mi olduğunu anlayabilmemiz için pH derecelerini bilmemiz gerekiyor. Hiçbir besin yenilip içildiği anda kan pH değerini hızlıca değiştirmez. Her 13,5 kg beden ağırlığı başına 1 litre alkali su ve %80'i yeşil sebzelerden oluşan bir diyet, haftada 5 gün 15-30 dk egzersiz ile 12 hafta içerisinde ideal bir vücut yapısına kavuşma hedefi içermektedir.

Bir günlük örnek liste

Kahvaltı: Lor peyniri (doyana kadar) + mevsim yeşillikleri (limon ilaveli) + tuzsuz zeytin + 2 dilim glutensiz ekmek + yeşil çay

Öğle: Çorba + ızgara balık + buharda pişmiş sebzeler + kabuklarıyla haşlanmış patates

Ara: 2 porsiyon meyve + 1 fincan bitki çayı (alkali su ile hazırlanmış) + 10 adet çiğ badem

Akşam: Izgara hindi eti + çiğ sebzeler (Et miktarının 4 katı kadar) + haşlanmış esmer pirinç pilavı

Ara: 1 adet haşlanmış yumurta
Editör: TE Bilişim