Rum hükümetinin, Suriyeli mültecilerin Türkiye'de kalmasına karşılık Avrupa Birliği (AB) tarafından Türkiye’ye verilecek 3 milyar Euro’ya devlet bütçesinden katkı yapmasının söz konusu olmadığı bildirildi.

Rum basını, Rum Yönetimi’nin Türkiye’ye yönelik 3 milyar Euro’luk ekonomik yardıma katılması meselesinin, Rum kesimine şantaj şeklinde geldiğini ve daha da somut olarak bu şantajın, Rum kesiminin, kurulacak olan AB-Türkiye izleme komitesine katılmaması tehdidiyle yapıldığını belirtti.

Bu komitenin ödeneklerin idare edilmesini takip edeceğini ve bu komiteye yalnızca “bağışçı ülkelerin” katılmaya davet edileceğini kaydeden Alithia gazetesi, Rum kesiminin ise Türkiye’yle ilgili fona katkıda bulunmayacağından, takip dışında kalacağını ifade etti. Habere göre, gazeteye konuşan Rum hükümetinden kaynaklar bu konudaki tavırlarının başından beri değişmediğini belirtti.

"FONA KATKIDA BULUNULMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Yine aynı gazete Rum kesiminin Türkiye’yle ilgili fona katkıda bulunmasının söz konusu olmadığını aktardı. Gazeteye göre, Rum hükümetinden kaynaklar, AB bütçesinden Türkiye’ye para verilmesinin, Rum hükümetinin Türkiye’ye dolaylı katkısı olarak “tercüme edilemeyeceği ve yorumlanamayacağına” da işaret etti.

Haberde, Rum kesiminin Lübnan ve Ürdün için yaklaşık 3 milyon Euro’luk yardımda bulunacağı da belirtildi.
Kaynak: cha