ABD Başkanı Barack Obama, federal kamu kurumlarının kapanmasını (kepenk) çarşamba gününe kadar erteleyecek geçici bütçe tasarısını imzaladı.

Cuma günü Kongre’nin her iki kanadında kabul edilen tasarı, hükümetin resmi olarak kapanmasını 5 gün erteleyecek. Hükümetin kapanmaması için Cumhuriyetçi ve Demokrat partililerin 1,15 trilyon dolarlık asıl bütçe tasarısını çarşamba gecesine kadar görüşüp, Kongere’den geçirmesi gerekiyor. Geniş kapsamlı bütçe tasarısı, ham petrol ihracat yapan şirketlerin yasaklanması ve Suriyeli mültecileri kapsayan yardım miktarı ile ilgili maddeleri içeriyor.

Partililerin tasarıdaki maddeler üzerine 16 Aralık’a kadar uzlaşmaması durumunda ABD hükümeti resmen kapanmış olacak. Meclis Ödenek Komitesi Başkanı Hal Rogers, tasarı konusunda anlaşmak için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Meclis Çoğunluk Lideri California'nın Cumhuriyetçi Milletvekili Kevin McCarthy, tasarı ile ilgili ilk görüşmenin salı gününden önce gerçekleşmesini beklemediğini dile getirdi.

ABD hükümeti son olarak 2013’te 16 gün boyunca kapalı kalmış, 800 binden fazla kamu çalışanı maaş alamamıştı.

1976 yılından bu yana ABD hükümeti 18 kez kepenk indirdi. En uzun kapanma 1995 ve 1996 yılları arasında Bill Clinton’un başkanlığı döneminde yaşandı. Bu dönemde hükümetin faaliyetleri 21 gün askıda kaldı.
Kaynak: cha