Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Yılmaz Dede, Ortadoğu'daki yaşanan gelişmelerin ülkeler arasındaki ilişkileri de değiştirdiğini söyledi. Dede, “Rusya ve Amerika, hiçbir ülkede operasyon olarak bir araya gelmemiş bu iki ülke Suriye'de bir araya geliyor. Küresel siyasette de dengeler değişiyor.” dedi.

Ortadoğu ülkelerinin gizlice paylaşıldığını hatırlatan Alper Yılmaz Dede, Amerika ve Rusya’nın şu anki Suriye politikasının doğru okunması gerektiğinin altını çizerek şu önemli bilgileri verdi: “Küresel siyaset açısından baktığımızda bizim bildiğimiz Sykes-Picot diye bir anlaşma var. Bu anlaşmaya göre Ortadoğu, 1. Dünya savaşından önce İngiltere, Rusya, Fransa gibi ülkeler arasında gizlice paylaşılmıştır. Bugün bu ülkelerin Ortadoğu siyasetlerini incelediğimizde bu anlaşmanın değişmekte olduğunu ve küresel değişimin başlangıcının izlerini görebiliriz.”

Suriye'deki Kürt gruplarının bazı bölgelerde hakimiyet sağlamaları, etnik bazda belli nüfus değişiklikleri ve kitlesel hareketlerin Suriye'de yeni bir dizaynın oluşacağına işaret ettiğine dikkat çeken Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi, şunları kaydetti: ''Bu işin yerel boyutu ise özellikle küçük kasabalarda, küçük şehirlerde örgütlenmiş IŞİD gibi hareketlerin etkinlikleridir. Bu grupların aktiviteleri, örgütlenmeleri ve silahlanmaları bölge için çok büyük tehlikeleri ve değişimleri beraberinde getirmektedir.”

IŞİD’in kökeninin Irak El- Kaide'sine kadar gitmekte olduğunu kaydeden Alper Yılmaz Dede, sözlerini şöyle tamamladı: “IŞİD'in ortaya çıkması Irak merkezlidir. 2003'te Amerika’nın Irak’ı işgal etmesi, Saddam Hüseyin’in idam edilmesi ve daha öncesindeki Körfez savaşı gibi hadiseler bölgeyi istikrarsızlaştırdı. Büyük güçlerinin bölgeye müdahalesi ve yerelde de iktidar boşluğundan faydalanan bazı grupların ortaya çıkması ile bugün ki kriz var olmuştur.”
Kaynak: cha