Yunanistan ve Makedonya dışişleri bakanları, iki ülke arasındaki 'Makedonya' isim anlaşmazlığı konusunda herhangi bir ilerleme olmadığını açıkladı. İki ülke diyalog ve güven artırıcı önlemlerle ilişkilerde ilerleme kaydetmeyi hedefliyor.

Başkent Atina'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Yunan Bakan Nikos Kotzias ile görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

"Komşu ülkenin bakanı adaşımı memnuniyetle ağarladım. İşleri değiştirebileceğimiz konularda güven ve arzuya dayalı dostça bir görüşme oldu." şeklinde görüşmeyi özetleyen Bakan Kotzias, "Mülteciler meselesinde işbirliği yaparak bütün bölgede istikrara katkı sunmak istiyoruz." dedi.

"Ekonomi ve turizm alanları gibi bir çok konudaki işbirliğini zenginleştirmek için inisiyatif almaya olan arzumuz temelinde görüştük." diyen Yunan bakan, Yunanistan'ın Makedonya'da en çok yatırım yapan ülke olduğunu vurguladı. Yunanistan olarak birçok alanda AB tecrübelerini komşu ülkeye aktarma konusunun da ele alındığını belirten Kotzias, enerji konusunda Yunanistan'dan geçen hatların Makedonya ile birleştirilmesinin de konuşulduğunu söyledi.

İsim anlaşmazlığı konusunda ise Kotzias, BM çatısı altında yapılmakta olan müzakereleri değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Geçen yaz başlatılan 11 güven artırıcı önlem sürecine dair her iki ülkenin de memnun olduğunu anlatan Kotzias, devamı niteliğindeki yeni 6 ilave önleme ilişkin konuştuklarını kaydetti.

POPOSKİ: GÜVEN VE DİYALOG İNŞA EDEREK İLERLİYORUZ

Makedon Bakan Nikola Poposki ise Atina'da kendisi ve heyetine gösterilen misafirperverlikten ötürü memnun teşekkür etti. Poposki, Kamu Düzeni Bakanı ile yaptığı görüşmenin önemi üzerinde de durdu.

Bir çok konuyu konuştuklarını söyleyen Poposki, isim anlaşmazlığı konusunda iki ülke arasında görüş ayrılığı bulunduğunu söyledi. Bu konuda yapılmakta olan müzakerelere atıf yapan Makedon bakan, iki ülkenin dağlarla ayrılan coğrafi konumlarına ilişkin bazı engeller bulunduğunu anlattı.

Yunanistan ile ülkesinin iyi ilişkilere sahip olma stratejisini güttüğünü belirten Poposki , güven artıcı önlemlerin sembolik olmasından öte çok önemli olduklarını vurguladı. Makedonya'nın AB'ye üyelik konusunun da konuşulduğunu ve Atina'nın tecrübelerinden yararlanmanın kendileri için faydalı olacağını belirtti.

"ÇÖZÜM ARIYORUZ"

Bir gazetecinin Atina'nın Makedonya'nın AB ve NATO üyeliğine veto koymasına ilişkin sorun ve isim anlaşmazlığı konusunda bir ilerleme olup olmadığına ilişkin Yunan Bakan Kotzias, BM ile bu konuyu müzakere ettiklerini ve milliyetçi söylemlerden uzak ortak mutabakata dayalı bir çözüm aradıklarını belirtti. Yunan Bakan, BM çerçevesinde yürütülen müzakerelere dair daha ileri bir açıklama yapamayacağını söyledi.

Poposki de bu soruna ilişkin tarafların görüşlerinin belli olduğunu hatırlattı. İki ülke duruşunun birbirine ters ve çok önemli farklılıklar içerdiğini söyleyen Bakan, dağları aşarak bir çözüme ulaşmalıyız dedi. Geliştirdikleri diyalog kanalları ve güven artırıcı önlemlerin çözüm yolunda doğru adımlar olduğunun altını çizdi.
Kaynak: cha