Türkiye’de son yıllarda yaşanan medya ve ifade özgürlüğü sorunlarından dolayı Avrupa Konseyi çalışma grubu ve Adalet Bakanlığı yetkilileri ile bugün Ankara’da bir araya geldi. Türkiye’deki ifade özgürlüğü ile ilgili konuları görüşen heyet 2016 yılında acilen uygulanmak üzere eylem planı hazırladı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ı temsilen, Avrupa Konseyi çalışma grubu, Adalet Bakanlığı yetkilileri ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı temsilcilerinin katıldığı buluşmada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edilmesini önlemek için ortak eylem planı hazırlandı.

Toplantıda, ifade özgürlüğünü etkileyen ceza kanunu kapsamındaki hükümler ve terörle mücadele uygulamaları, TCK’nın 125 “hakaret” ve 299 “Cumhurbaşkanına hakaret” maddelerinin düzenlenmesi, Avrupa Konseyi'nin Mayıs ayında kurduğu “gazetecilerin güvenliği platformunda” kayıtlı vakalar dahil olmak üzere gazetecilerin özgürlükten yoksun bırakılması, erişime engellenen internet siteleri konuşuldu.

İŞTE EYLEM PLANI

2016’nın ilk yarısında Ankara’da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, AİHM yargıçları ve Türkiye yüksek mahkeme temsilcilerini, medya, sivil toplum kuruluşlarının katılacağı üst düzey bir konferans düzenlenecek.

Konferansta AİHS çerçevesinde AİHM’nin verdiği içtihatlar göz önünde bulundurularak Türk Caza Kanunu'nda terörle mücadele mevzuatındaki hükümler, internet hukuku, ve yasaların pratik uygulamamaları gözden geçirilecek.

Gözden geçirme ilgili aktörler ve gayri resmi çalışma grubunun öncülüğünde 2016 yılı içinde mümkün olduğunca erken tamamlanacak. Gerekirse mevzuat taslak değişiklikler hazırlanacak.

Avrupa Konseyi ve Türkiye Adalet Bakanlığı, savcılar ve ilgili durumlardaki hakimler için AİHM’nin verdiği ifade özgürlüğü ile ilgili içtihat kararlar çerçevesinde bir çalışma hazırlayacak. Gayri resmi çalışma grubu Şubat ayında tekrar bir araya gelecek.
Kaynak: cha