İngiltere Başbakanı David Cameron, insani krizlere karşı en büyük yardım toplama kampanyasını bugün gerçekleştirdiklerini söyledi.

Londra'daki Suriye'ye yardım konferansta 10 milyar dolarda fazla taahhütte bulunulduğunu ifade eden Cameron, bunun 6 milyar dolarlık kısmının 2016 yılında aktarılacağını, geri kalanın ise 2020'ye kadar verileceğini ifade etti. Cameron, bugün Suriyelilerin başka ülkelere giderek hayatlarını tehlikeye atmaya gerek duymayacakları şekilde ümit verdiklerini öne sürdü.

İngiltere Başbakanı Cameron; Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ün ise ülkelerindeki tüm Suriyeli mülteci çocukların eğitim imkanına kavuşacağına dair taahhütte bulunduğunu ifade etti. Cameron, uluslararası toplumun da bir 'kayıp nesil' olmaması için bu ülkelere destek vereceğini söyledi. Hedefin ise önümüzdeki eğitim yılı sonunda 1 milyon Suriyeli sığınmacı çocuğun bu ülkelerde okula gitmesi olduğunu belirtti.

David Cameron, Rusya'ya ise Suriye üzerindeki etkisini kullanarak varil bombalı saldırılar ve diğer hava saldırılarına son verilmesini sağlaması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise bugünkü konferansın yardım toplama açısından büyük bir başarı olduğunu dile getirdi. Ban Ki-mun, Suriyelilere ev sahipliği bakımından korku yerine dayanışmayı seçen Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e teşekkür etti. Ban, Suriye'de kuşatmaların ve insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için de çağrıda bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere Avrupa Birliği'nin ticari imtiyazlar tanıması için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.
Kaynak: cha